MV-Jäähdytys

Yrityksen taival alkaa

martti virkki

Tutustuimme aikaisemmin yhtiömme syntyvuosiin tarinassamme Tarina MV-Jäähdytyksen nimen takana. Nyt pääset lukemaan tuoreen yrittäjän ensimmäisistä työtehtävistä sekä jo alkumatkalla kohdatuista taisteluista, jotka uhkasivat sekä perheyrityksen työntekijöiden elantoa että myös koko yrityksen olemassaoloa.

Martti Virkin ensimmäinen työtila vuonna 1971 oli oma autotalli. Tärkein työväline oli vanha mersu, jonka takakontissa löytyi sen ajan kaikki kolme kylmäainetta: R12, R22 ja pakastekalusteiden R502. Alussa työt olivat kiven alla. Kuitenkin SMK tilatankkeja pääsi asentamaan pitkin ruotsinkielistä rannikko-Suomea. Tiluksille saapuessa Marttia kohtasi yleensä puhua pukahtamaton ja äreä isäntä. Talon emännät toimivat yleensä tulkkeina, vaikka tekninen sanasto ei heillä ollutkaan hallussa. Niinpä Martti ryhtyi vastailemaan tietyille isännille ruotsiksi. Se toimi kuin taikatemppu. Ilahtuneiden isäntien kasvot kirkastuivat eikä aikaakaan, kun he jo hoputtivat emäntiään laittamaan väsyneelle matkalaiselle hiukopalaa.

Yhden miehen yritys alkoi hiljalleen kasvamaan ja tekemistä laajennettiin myös myymäläkylmään. Työkuorman kasvaessa Martti palkkasi yhtenä ensimmäisistä työntekijöistään Matti Nevalaisen, joka on nykyään yksi Suomen arvostetuimmista kitaran rakentajista. Nevalainen on valmistanut kitarat esimerkiksi Mikko Alatalolle, Juice Leskiselle ja Eppu Normaalille. Myös ilmakitaran SM-pääpalkintokitarat ovat Matin omin käsin valmistamia. 

Huippuvuosina myymälöitä valmistui jopa 30 vuodessa ja töitä tehtiin pääosin hallitsevalle kaupan alan palvelukeskukselle. Työhön oltiin tyytyväisiä ja Martti kykeni maksamaan uutterien työntekijöidensä palkat ajallaan. 

Eräänä iltana kyseisen yhtiön kiinteistöpäällikkö hoksasi, että Martti oli itsekin heidän entisiä työntekijöitään. Tätä hän ei jostakin syystä sulattanut lainkaan. Poistuessaan ravintolan ovista, vatsa täynnä konjakkia, punaviiniä ja hyvin valmistettua pihviä, kiinteistövastaava istui taksiin ja sanoi: ”Tämä on sitten viimeinen keikka, jonka te meille teitte.” MV-Jäähdytyksen liikevaihto leikkaantui sillä hetkellä puoleen. Työntekijöiden hätä alkoi kolkutella oven takana. Heitä oli palkkalistoilla jo toistakymmentä. Martti ryhtyi hankkimaan menetetyn asiakkuuden tilalle korvaavia Valintataloja, lukuisia Anttilan tavarataloja ja muita kiinteistöjä yksi kerrallaan pelastaakseen perheyhtiön tulevaisuuden.

Matkamme ei ole ollut helpoimmasta päästä ja kanttiamme on koeteltu. Pysy kuulolla.
Periksiantamaton tarinamme jatkuu ensi viikolla…