MV-Jäähdytyksen historia – MV-Jäähdytys

MV-Jäähdytyksen historia

Alan edelläkävijä jo 50 vuotta: MV-Jäähdytys toi Suomeen kylmäalan huoltotarrat,
otti ensimmäisenä käyttöönsä laserkäyttöisen lämpömittarin
ja loi alalla yleistyneen huoltosopimuskonseptin.

1970-luku

Yrittäjäkipinä syttyy

Martti Virkki käy kylmäalan tehdastyöpainotteisen koulutuksen jo 16-vuotiaana. Armeijan ja ensimmäisten vakanssien jälkeen Martti päätyy Tukholmaan Teknokyl:ille töihin. Johtaja Åke Haglund antaa Martille heti vastuullisia tehtäviä ja osoittaa luottamusta Marttia kohtaan, mikä sytyttää nuoressa miehessä palon yrittäjyyttä kohtaan.

MV-Jäähdytys saa alkunsa

Koti-Suomessa Marttia ja nuorta vaimoa odottaa lama vastassa. Edes se ei pidättele Virkkejä. Martti perustaa MV-Jäähdytyksen Pirkkalassa 1.11.1971. Nimi on lyhyt, ymmärrettävä eikä sitä sidota tarkoituksella paikkakuntaan tai kansallisuuteen.

Kansainvälisyys vahvasti mukana

Yrityksen perustaminen ei ole 1970-luvulla helppoa. Jo lankapuhelimen saapuminen kestää 2 viikkoa. Martti päivystää ystävänsä luona, jotta voi ottaa puheluita vastaan. Ensimmäisinä töinään Martti asentaa SMK:n tilatankkeja ympäri Suomea. Martin ruotsinkielen taito on tärkeässä roolissa kaksikielisten isäntien kanssa neuvotellessa. Martin palkkalistoilla on jo yli 10 työntekijää, joista osa puhuu eri kieltä. Myös Martin englannin kieli paranee ja hän tekee sen avulla ensimmäiset maahantuontisopimuksensa mm. Ranskaan, Belgiaan ja Ruotsiin.

Kerrostalokohde, maalämpö
mv-jaahdytyksen helsingin toimipisteen avajaiset

1980-luku

MV:llä uusia aluevaltauksia ja toimipisteitä

Näkemyksellinen ja rohkea Martti tuo ensimmäisenä Suomeen kylmäalalla sittemmin vakiintuneet huoltotarrat. MV-Jäähdytys on myös ensimmäinen huoltoalan yritys, joka teippaa autonsa yhdenmukaisesti, ottaa käyttöönsä kuvalliset käyntikortit sekä laserkäyttöisen lämpömittarin eli ”kylmämiehen stetoskoopin”. MV-Jäähdytys on kilpailijalle pelottava vieraseläin, mutta asiakkaan silmissä kiehtova villieläin.

Myymäläkylmästä ilmastoinnin jäähdytykseen

Martti havaitsee uuden markkinaraon ja resursseja aletaan hiljalleen suuntaamaan myymäläkylmästä ilmastoinnin jäähdytykseen. Osaaminen on Suomessa vielä niukkaa, joten Martti käy jälleen kouluttautumassa Ruotsissa. Puhelin- ja verkkoyhteyksien puuttuessa kansainvälisillä messuilla käyminen ja kansainvälisten päämiesten kanssa verkostoituminen on elinehto. MV-Jäähdytys elää vahvan kasvun aikaa ja henkilöstön määrä on jo yli 30. Historian ensimmäinen sivutoimipiste avataan Hämeenlinnaan. Kulkuyhteyksien kehittyessä toimipistettä ei enää tarvita. Hämeenlinnan rohkaisemana Helsinkiin avataan uusi konttori 1989. Helsinki on vielä tänäkin päivänä MV-Jäähdytyksen toiseksi suurin toimipiste.

Palkittu MV-Jäähdytys

Pirkkalan kunta palkitsee MV-Jäähdytyksen viirillä vuonna 1982.
Martti Virkki vastaanottaa Pirkkalan Vuoden Yrittäjä palkinnon vuonna 1988.
Pirkanmaan aluejärjestö huomioi MV-Jäähdytyksen vuonna 1989.
Vuosi kymmenen taitteessa Martti Virkki on SKLL:n hallituksessa luomassa kylmäalan hintasuosituksia ja toimitusehtoja.
Samalla ajanjaksolla Martti Virkki toimii kylmäalan edustajana Suomen ent. LVI (nyk. talotekniikan) keskusliitossa.

1990-luku

Hiljaisuuden vuosikymmen

Vielä edellisellä vuosikymmenellä Suomen hintataso oli länsimaiden keskitasoa. 90-luvun alussa työttömiä on väestössä enemmän kuin koskaan ja Suomi on maailman kallein maa. MV-Jäähdytyksen voimakas kasvu pysähtyy, kun lama iskee vasten kasvoja. Henkilöstöä on palkkalistoilla yli 40. Puhelin on kivuliaan hiljainen. Henkilöstöstään aina huolehtinut Martti elää raskasta ja vaikeaa aikaa. Lama ei hellittä otettaan. Osa henkilöstöstä perustaa omia yrityksiä, osa muuttaa ulkomaille.

MV:n miestä ei murreta

Martti ei suostu jäämään paikalleen. Hän nostaa sitkeänä katseensa ja suuntaa sen määrätietoisesti kohti Neuvostoliitosta vapautunutta Baltiaa. Naapurimaissa arvostetaan suomalaisia työmiehiä. Yhdessä kahden kumppaninsa kanssa Martti perustaa yhteistyöyritys Osilia As:n Tallinnaan.

MV-Jäähdytys Baltiaan ja Pietariin

Virossa tehdään urakalla hommia 90-luvun alkupuoliskolla. MV:n joukkue tekee yhteistyöyritys Osilialle pääasiassa puhelinjakokeskusten jäähdytyksiä, mutta myös kaupan tukku tulee siinä ohessa valmiiksi. Naapurustossa, Liettuan Klaipėdassa valmistuu myöhemmin tupakkitehdas Philip Morrisin kylmähuoneita. Muutama luottomies lähetetään aina Amerikkaan, Kanadaan, Iraniin ja Kazakstaniin saakka. Myös Venäjälle otetaan askelia suurilla saappailla. Pietariin perustetaan MV-Rasa niminen keskuskonttori. MV-Jäähdytys saa asiakkaikseen mm. Venäjän suurimman pankin, Sberbankin, useita suurlähetystöjä, Eremitaaši museon sekä pietarilaisen rautatieyhtiö Lokakuun Rautatien. Uuden nousun jälkeen rupla romahtaa 1998 ja Venäjän operaatioille tulee päätös.

2000-luku

Isältä pojille

Jo toinen peräkkäinen lama verotti yhtiön taloutta voimakkaasti. Uusi vuosituhat toi muutoksen tuulet mukanaan. Laitemerkkien edustuksia voidaan hakea puhelimitse ja sähköpostilla. Kilpailu kiristyy ja varaosariippuvainen markkina muotoutuu murroksessa kokonaan uudenlaiseksi. Perheen viidestä lapsesta vanhimmat pojat Juha, Marko ja Lasse ottavat yrityksen johtotehtävät harteilleen.

Palveluvalikoima kasvaa

Myymäläkylmästä on kuljettu pitkä matka ilmastoinnin jäähdytykseen, teollisuuden monimutkaisiin prosessinjäähdytysratkaisuihin, datasaleista keittiön kylmätiloihin, maalämpöpumpuista lämmöntalteenottoratkaisuihin ja aina puhdastilojen olosuhdehallintaratkaisuihin saakka. Ei ole olemassa enää yhtäkään toimialaa, jolla MV-Jäähdytys ei olisi mukana.

Mitä MV edellä – sitä muut perässä

MV-Jäähdytyksen nykyinen palvelumyyntipäällikkö Eerika Turunen aloittaa uransa MV:llä ja antaa koko Suomessa yleistyneelle vuosihuoltosopimuskonseptille elämän. Huoltosopimuksella MV-Jäähdytys sitoutuu pitämään asiakkaidensa laitteiden toimivuudesta ja turvallisuudesta huolta. Kylmälaitteen omistajan lakisääteisten velvoitteiden lisäksi MV-Jäähdytys ottaa vastuulleen myös laitteiden kunnossapito- ja puhdistustoimenpiteet, joilla varmistetaan laitteistojen energiatehokkuus ja pitkät käyttöiät.

2010-luku

Ammattikeittiöosaaminen täydentämään kokonaisuutta

Lasse Virkki jatkaa MV-Jäähdytyksen toimitusjohtajana. Lasse ei ole Martin tapaan ainoastaan johtaja, vaan myös osa henkilökuntaa. Lasse on reilu ja avoin, kykenee nopeisiin päätöksiin ja ottaa varmoja askeleita siellä, missä muut eivät uskalla vielä kulkea. Yhtiössä tiedostetaan ammattikeittiöiden luontainen potentiaali jäähdytyspalveluiden rinnalla. Ammattikeittiöissä tehdään jo valmiiksi ilmastoinnin jäähdytystä, kylmätiloja ja pakkashuoneita. MV-Jäähdytys fuusioituu TH-Linen kanssa vuonna 2019 ja palvelee nyt HoReCa asiakkaiden kaikissa asennus- ja huoltotarpeissa.

Laajentuminen koko Suomeen

MV-Jäähdytys yhdistää voimansa jyväskyläläisen Huoltopalvelu Hirvosen kanssa 2019 ja turkulaisen Enertestin kanssa vuonna 2020. Asiakaspalvelu- ja logistiikkakeskuksia on nyt Tampereella, Helsingissä, Jyväskylässä ja Turussa. MV-Jäähdytyksen yli 100 henkinen joukkue kykenee luotettavasti laajentamaan palvelualuettaan koko Suomen laajuudelle.

2020-luku

Paras ja suurin

Yhtiö jatkaa suunnitelmallista laajentumistaan ja Lasse Virkki palkkaa rinnalleen kylmäalan konkarin Ilpo Mäkelän toimitusjohtajaksi ja jatkaa itse yhtiön kehitysjohtajana mm. konsultoinnin, ohjelmistokehityksen ja toimiala-analyysien parissa. Toukokuussa 2021 MV-Jäähdytys yhdistää voimansa turkulaisen ammattikeittiölaitteiden huoltoon erikoistuneen Litokorpi Oy:n kanssa. MV-Jäähdytys säilyttää edelläkävijyyden tittelinsä julkaisemalla itse kehittämänsä, laitekohtaista dataa hyödyntävän ja älykkään toiminnanohjausjärjestelmänsä. Läpi historiansa MV:n johtoajatuksena on aina ollut olla alansa paras huoltoyhtiö. Tänä päivänä MV on 300 hartiaisen henkilöstönsä voimin myös alansa suurin ja vahvin toimija.

Yksikään laite ei ole jäänyt korjaamatta

Perheyrityksen luonnetta on koeteltu sellaisissa myrskyissä, että heikompia hirvittäisi. Keskinäinen arvostus ja joukkuehenki tekevät MV-Jäähdytyksestä sen päihittämättömän soturin, mitä se on tänä päivänä. Yritys on aina henkilöstönsä summa. MV-Jäähdytyksellä ei ole yhtäkään taistelijaa, jota se ei lähettäisi uuden päivän koitoksiin luottavaisuudella ja ylpeydellä.

Pienistä kipinöistä syntyy vahvin liekki

MV-Jäähdytys saa Vuoden Työnantaja -kilpailun kunniamaininnan 2019.
Päivämäärällä 1.11.2021 MV-Jäähdytys täyttää 50 vuotta. Takana on puoli vuosisataa vastuullisia valintoja, henkilöstön priorisointia ja periksiantamatonta asennetta.
Näkemyksellisyys ja rohkeus kantavat meitä vuosi toisena jälkeen.

Suomen suurin huoltoyhtiö

Ota yhteyttä!

Haluatko avointa tiedonkulkua ja luotettava palvelua?
Täytä lomake ja olemme sinuun pian yhteydessä.