MV-Jäähdytyksen isä Martti Virkki

Kerrostalokohde, maalämpö

Tmi M. Virkki


MV-Jäähdytys Oy perustettiin alun perin 50 vuotta sitten, loppuvuodesta 1971. Yhtiön 50-vuotisen historian aikana useiden lamojen ja valuuttakriisin koettelema perheyritys laajensi toimintaansa hiljalleen myymäläkylmästä ilmastoinnin jäähdytykseen, teollisuuden monimutkaisiin prosessinjäähdytysratkaisuihin, datasaleista keittiön kylmätiloihin, maalämpöpumpuista lämmöntalteenottoratkaisuihin ja aina puhdastilojen olosuhdehallintaratkaisuihin saakka. Vuonna 2021 ei ole olemassa enää yhtäkään alaa, jossa MV-Jäähdytys ei olisi mukana.

martti virkki mv-jaahdytys
Martti Virkki keskellä ja yhteistyöyritys Osilian edustajia Tallinnan messuilla. Messut olivat tärkeä osa liiketoimintaa aina 2000-luvulle saakka ennen tietokoneiden, sähköpostin ja matkapuhelimien yleistymistä.
  

MV:läinen on 10-ottelija 


”Koko MV-Jäähdytyksen joukkue on täynnä 10-ottelijoita”, sanoo Martti Virkki. Työssä ei pärjää, ellei ole hyvä monessa asiassa. Pitää kyetä itsenäiseen päättelykykyyn, tehdä luovia ratkaisuja, tarttua rohkeasti toimeen, haluta aidosti auttaa, janota uuden oppimista, uskaltaa tehdä virheitä ja kyseenalaistaa vakiintuneita normeja.  

laitevalmistajan edustaja hiihtamassa suomessa

Laitevalmistajien edustuksista käytiin kovaa kilpailua. Martti kutsui ulkomaalaisia päämiehiä usein kotiinsa vieraaksi. Ennen päämiehen saapumista Martti tapasi kysyä, mikä on sellainen asia, mitä hän ei ollut vielä koskaan elämässään tehnyt. Vuonna 1996 päämies vietiin hiihtämään Rukan puvussa Paloheinän laduille.

”MV-Jäähdytyksellä ollaan aina pyritty olemaan parempia kuin muut ja tekemään asioita aikaisemmin kuin muut”, Martti kertoo. Huippu-urheilijoilla on aina hyvät valmentajat, kuten Martillakin on ollut. Seppo Halttunen ja Åke Haglund vaikuttivat merkittävästi Martin uraan ja siihen mieheen, joka hänestä kasvoi. ”Olin itsekin vaativa esimies, mutta halusin aina olla reilu ja tasa-arvoinen työntekijöitäni kohtaan”, Virkki jatkaa. Vain tällaisilla teoilla ansaitaan työntekijöiden kunnioitus. 

Käänteentekevä hetki

MV-Jäähdytys sai hoitaakseen kahdet yleisurheilun EM-kilpailut 1994 ja 2012 ja yhdet MM-kilpailut 2005. MV rakensi ja kunnossapiti tilaisuuden kaiken jäähdytyksen. Kilpailutuksen tehnyt tilaaja vaati akkreditoidun 24/7 päivystyksen paikalle. Martti lupasi toimittaa ja olikin jokaisen kisapäivän aamuna aivan ensimmäisenä paikalla. BBC:n kisastudiossa Martti törmäsi usein entiseen olympiavoittajaan Daley Thompsoniin ja ystävystyi hänen kanssaan. Myös Thompson valmistautui aamupäivän juontotehtäviinsä ajoissa sekä nuhteettomalla huolellisuudella. 


dtm katukisat 1995
Kuvassa Robert Lappalaisen järjestämät DTM katukisat vuonna 1995. Kesän kuumimpana hellepäivänä kymmenen ajanottokioskia kaatuu. Martin puhelin pärähtää. Soiton yhteydessä kumpikaan mies ei puhu hinnasta mitään. Kopit on saatava kylmäksi – heti.
Katsojien silmään kisoissa sujui kaikki kuten kuuluikin. Jälleen oli yksi päivä pelastettu.

Yleisurheilukilpailuiden jälkeen MV-Jäähdytykselle alkoi tulemaan Fortumilta, Fazerilta ja Wärtsilän telakalta puheluita. ”Meillä on täällä paniikki”, sanottiin puhelimesta. ”Te pystytte kuulemma jäähdyttämään mitä vain, missä vain”, luurista jatkettiin. Tyylikkäästi ja ongelmitta järjestetyt kisat olivat aiheuttaneet paljon kuplintaa alalla.

Mies, joka muutti kylmähistoriaa

Martti Virkki on mies, joka toi Suomeen alalla sittemmin vakiintuneet kylmäalan huoltotarrat, oli ensimmäinen huoltoalan yrittäjä, joka teippautti autonsa yhdenmukaisiksi, otti käyttöönsä kuvalliset käyntikortit ja ryhtyi käyttämään vasta prototyyppiasteella ollutta laserkäyttöistä lämpömittaria. Martti ei vieroksunut kovaa työtä eikä pelännyt ryhtyä alan suunnannäyttäjäksi.

martti virkki


Martti oli myös aktiivinen järjestöpiireissä, vaikka saikin usein kuulla, että yrittäjän aika menee näissä pesteissä hukkaan. Martti oli voimakkaasti eri mieltä. Alaa ja maailmaa ei voi yksittäinen yritys muuttaa, vaan muutos tapahtuu sisältä päin.

suomen LVI keskusliitto luomassa kylmäalan toimitusehtoja

Suomen LVI-keskusliiton hallitus lyömässä vasaraa alan toimitusehtoihin (Martti kuvassa oikealla)

Martti toimi useiden vuosien ajan SKLL:n luottamustehtävissä, joista kaksi viimeistä vuottaan puheenjohtajana. Yhdessä Tapio Kareen kanssa Martti laati kylmäalalle kokonaan uudet toimitusehdot, kun aiemmin oltiin hyödynnetty esimerkiksi metalli-, putki- tai sähköalan toimitusehtoja. Tapio ja Martti loivat myös koko Suomen kattavat hintasuositukset, joilla saatiin koko alan kannattavuus reilummalle tasolle. Saman miehen kanssa laitettiin alulle KylmäExtra -lehtikin. Martti oli myös LVI keskusliiton toiminnassa mukana. Pitkä kirjainhirviö LVISKA halutiin vaihtaa toiseen ja silloisen Uponorin vetäjän ehdotuksesta se vakiintui kaiken koostavaksi nimitykseksi talotekniikka.  

Ylpeä omista työntekijöistä

Martti kertoo, että on äärimmäisen onnellinen yhtiön henkilöstöstä, kun he sanovat tietyn lauseen rinta rottingilla: ”Minä olen MV-Jäähdytyksellä töissä.” Se tekee Martin onnelliseksi. ”Se heijastuu niin moneen muuhun asiaan, kun pystyy olemaan ylpeä siitä, missä on töissä”, Martti sanoo. Erityisen paljon Martti ilahtuu paluumuuttajista. Se tarkoittaa sitä, että on käynyt jossakin muualla kokeilemassa siipiään, mutta palaa siitä huolimatta takaisin kotiin. ”MV-Jäähdytys on perhe”, Martti kiteyttää.

marrti virkki ja pirkko virtanen edustamassa messuilla
Martti Virkki ja messuemäntä Pirkko Virtanen edustamassa messuilla

Mitä yritystoiminta edellyttää



Yrittäjän tie on karu ja kivinen. Uhrauksia täytyy tehdä ja kantaa niiden seuraukset. Martti takasi lama-aikaan työntekijöidensä asuntolainoja ja otti yrityksen velat omille harteilleen. Kaikkensa antava yrittäjä joutuu paikoin kipuilemaan perheen isän ja perheen elättäjän roolien välillä. Useista pohjamudista takaisin aallonharjalle kivunnut yrittäjä koki syöpädiagnoosin saattamana loppuun palamisen vuosituhannen taitteessa. Martti menetti lähestulkoon kaiken. Nyt oli perheen poikien vuoro kantaa harteillaan periksiantamattomuuden viittaa. Martti edellytti pojiltaan henkilökunnan arvostamista sekä pitkäjänteistä näkemystä ja rohkeutta. ”Pitää pystyä tekemään nopeita päätöksiä, se on MV-Jäähdytyksen suurin kilpailuetu byrokraattisiin kisaajin nähden”, Martti sanoo. Nopeatkin päätökset menevät pitkällä kokemuksella ja älykkään johtajan intuitiolla oikein. 

mv-jaahdytyksen helsingin toimipisteen avajaiset

Myyntisihteeri Anne Inkiläinen leikkaamassa Helsingin toimipisteen avajaisnauhaa 1989. Vieraina henkilöstöä, asiakkaita ja useita ulkomaalaisia päämiehiä.

Yrittäjällä täytyy olla into ja palo yrittäjyyttä kohtaan. Sitä ei voi opettaa, se on sisäsyntyistä. Martti on ilahtunut siitä, että MV-Jäähdytyksessä on kyetty säilyttämään tasa-arvoisuuden periaate sekä rohkeus pysyä alan suunnannäyttäjänä. MV-Jäähdytys on Lasse Virkin johdolla ollut mukana luomassa alalla yleistynyttä huoltosopimuskonseptia, harpannut Suomen ainoaksi toimijaksi, joka palvelee ammattikeittiöasiakkaiden kylmien ja kuumien laitteistojen asennus- ja huoltotarpeissa. Kaiken tämän ohella MV-Jäähdytys on luonut täysin oman, laitedataa hyödyntävän toiminnanohjausjärjestelmänsä, jonka vertaista ei ole kenelläkään muulla alan toimijalla.

martti virkki jaahdytystekniikan museossa
Vastuupestejä on ollut lukemattomia. Martti on myös yksi Ylöjärvellä sijaitsevan jäähdytystekniikan museon perustajista. Kuvassa Martti Virkki ja Suomen ensimmäinen kylmätekniikan professori Antero Aittomäki.

Lopuksi Martti haluaa muistaa tukijoukkojaan MV-Jäähdytyksen taipaleella

Perhe ja työntekijät
Yrittäjän tie ei ole helpoimmasta päästä. Ilman työntekijöitä ja perhettä ei olisi myöskään MV-Jäähdytystä.

Lakimiehet Pentti Auer ja Jukka Soikkeli
Luottohenkilöitä, joiden kanssa on voinut keskustella koska tahansa, mistä tahansa.  

Yritysvalmentaja Paavo Railio
Paavon apu on ollut korvaamaton. Laajan näkemyksen omaava Paavo oli aina tavoitettavissa ja yhdessä on aukaistu eteen tulevat ongelmat ja solmukohdat.

SKLL:n ensimmäinen toimitusjohtaja, olympiatason 5-ottelija ja majuri Tapio Kare 
Tapion kanssa luodut alan toimitusehdot (KYLA) ja hintasuositukset loivat merkittävää pohjaa suomalaiselle kylmäalalle. Lisäksi Tapion kanssa laitettiin alulle kylmäalan oma erikoislehti KylmäExtra.

Projektian Paavo Mikkola
Kylmäalan huoltoon laadittiin oma huoltoKYLA, jonka valmistelivat Martti Virkki ja Projektian Paavo Mikkola kahden miehen voimin.

Ekonomi Mario Gylling
Mario opasti talouspuolen ja veroasioiden hallinnassa. Hänen kanssaan tehtiin pitkään yhteistyötä ja hänen avullaan koko yritys on pelastettu lama-ajan soista. 

Jäälaitteet yrityksen edesmennyt perustaja Aimo Timberg
Aimon ansiosta Martti pääsi tärkeisiin järjestötehtäviin. Martti esiteltiin muille järjestövaikuttajille ”nuorena voimana”, joka täydentää kokoonpanoa. Aimosta ja Martista tuli yrittäjäystävät, jotka auttoivat toisiaan kaikessa, missä pystyivät. Aimo myi sittemmin yrityksensä sen aikaiselle Instrumentariumille, nykyiselle Metokselle.