Terttu Kasari, MV95

Kirjanpitäjä juoksee töihin

terttu kasari

Ensimmäisen kevätauringon sulattaessa jäiset kadut, MV-Jäähdytyksen kirjanpitäjä pukee lenkkarit jalkaansa ja juoksee töihin. Sama toistuu keskiviikkona ja perjantaina. Lepopäivinä, eli joka toisena päivänä, Terttu pyöräilee. MV-Jäähdytyksen kirjapitäjä pyörittelee työkseen numeroita yhdessä talousjohtaja Ville Vinen kanssa. Terttu aloittaa työpäivänsä kello 6. Ihan ensimmäisenä hän avaa ohjelmistot ja tarkistaa, onko listalla kohdistamattomia suorituksia. Työnkuva muuttuu kausittain. Joskus keskitytään pääosin palkanlaskentaan, joskus painetaan pitkää päivää tilinpäätöksen parissa. Juuri työn vaihtelevuus on pitänyt työn mielenkiintoisena. ”Meidän pojat osaa nykyään jo hyvin varoa, että nyt ei kannata mennä Tertun luokse, kun huoneesta kuuluu sen suuntaista”, Terttu naurahtaa. Terttu on mielenkiintoinen sekoitus heleää naurua sekä tinkimätöntä tekemisen meininkiä.

terttu kasari mv-jaahdytys

MV-Jäähdytykselle Terttu päätyi hitsitalo Weldin ja Kauhajoen kone- ja rakennusyrityksen kautta. MV-Jäähdytyksen uusi kirjanpitäjä joutui saman tien tulikokeeseen. Edeltävä tekijä oli ollut jo yli 2kk poissa. Marko ja Lasse Virkki näyttivät Tertulle hänen työpisteensä ja ojensivat tunnukset järjestelmiin. Markon avustuksella Terttu sai nopeasti jutun juonesta kiinni.

Älä häiritse?

Vielä tuohon aikaan Netvisorin tilalla oli käytössä vanhempi laskutusjärjestelmä. ”Koomisin tilanne oli se, kun siinä oli teknisiä ongelmia ja niinä kertoina huoneestani kuului kyllä painavia sanoja”, Terttu muistelee. Esimiehistä Lassella oli oma tytär tuona päivänä mukanaan. Parivaljakko hiipi Tertun oven taakse selkä kumarassa. Lasse ojensi tytön ryhtiä, kuiskasi korvaan rohkaisevia sanoja, antoi nopean turvakoulutuksen – ja lähetti sitten pienen taistelijan kentälle. Oven raosta hiipineellä agentilla oli nätisti taiteltu paperilappu mukanaan. Terttukin osasi arvostaa näin strategisia vetoja. ”Meidän komppaniassa on aina osattu käyttää huumoria ja tilannetajua”, Terttu sanoo hymyillen.

terttu kasari

Operaatio: Tertun pelastaminen

Terttu oli lähdössä kotiin Lanzarotelta viikonloppua vasten, kun Islannin tulivuori purkautua ja tuhkapilvi peitti ilmatilan näkyvyyden. Muutaman päivän päästä piti palata töihin, mutta Terttu oli saarella jumissa. ”Meidän kuljetuksemme siirrettiin Manner-Espanjaan; piti pakata kauheaa kyytiä”, Terttu kertoo. Terttu lennätettiin Málagan kentälle. Kone oli kentän ainoa ja tunnelma aavemainen. Kotiin oli ikävä ja kaiken lisäksi palkanmaksukin alkoi lähestyä. Terttu sai toiselta turistilta kännykän lainaan ja soitti perheenjäsenensä läpi. Oli helpompaa, että joku Suomesta ottaisi maanantaina kerralla yhteyden kaikkiin tarvittaviin tahoihin. Marko Virkki vastasi Tertun veljen puhelinsoittoon. ”Marko oli sanonut, että he kyllä auttavat, jos rahan kanssa tulee vaikeuksia”, Terttu kertoo. Sitä Terttu ei kuitenkaan tiennyt, että tuon puhelinsoiton jälkeen käynnistettiin sisäinen operaatio.

terttu kasari kirjanpito

Lasse muistaa Tertun pelastusoperaation hyvin: ”Käytiin kaikki matkasuunnitelmavaihtoehdot läpi ja etsittiin henkilökunnastakin vapaaehtoista, joka lähtisi Terttua hakemaan”. Terttu on toki MV-Jäähdytyksellä monella tapaa korvaamaton, mutta ilmassa viipyi myös huoli Tertun tilapäismajoituksista ja kotiin pääsemisestä. Torstaihin mennessä Terttu saatiin lennätettyä yhteistuumin takaisin kotisuomeen. MV-pakuun ei tuolla kertaa tarvinnut tankata espanjalaista bensiiniä. 

terttu kasari

Lassen mukaan koko henkilökunta arvostaa Terttua. ”Terttu on työmoraaliltaan täysin lahjomaton”, Lasse kuvailee. ”Monta kertaa, kun ei olla saatu jotakin asiaa ratkaisua, ollaan lopuksi todettu, että no soitetaan Tertulle”, hän jatkaa. Terttu puhuu ja toimii aina oman eettisen kompassinsa mukaan.

15 maratonia takana

Terttu lopetti tupakanpolton yhdeltä istumalta vuoden 2006 pikkujouluissa. Veri kiersi paremmin ja hapenottokyky kehittyi. Lenkkikuntokin kasvoi. Isoveljensä yllyttämänä Terttu juoksi jo seuraavana vuonna elämänsä ensimmäisen maratonin. Tähän mennessä Terttu on juossut jo 15 täysmaratonia ulkomailla (Tukholma, New York, Ateena, Nizza, Honolulu, Sveitsi ja viimeisimpänä Valencia). Paras aika tuli Tukholmasta: 3 tuntia ja 48 minuuttia. Suomessa juostuista puolikkaista Terttu ei pysy edes laskuissa mukana.

terttu kasari maratonpaitaTertun suunnittelemat kisapaidat.
MV-Jäähdytys on joukkue, jossa MV-numeroilla lasketaan sankareita.


Seuraavaksi Terttu nähdään Helsinki City Runissa 2.10.2021. MV:ltä kisaamaan ovat lähdössä ainakin Ville Vine, Matthew Aagren, Roger Olenius, Mikko Heinonen, Jani Kuitunen, Miika Tervo, Esa Kyyrö, Marko Virkki ja Joni Valkeeniemi. Joukkuehenki on Tertun mukaan yksi MV:läisten parhaita ominaisuuksia.