Parkinmäen palvelutalo

Arjesta juhlaan

Parkinmäen palvelutalo

Palvelukotiajatus on Turusta lähtöisin


Parkinmäen palvelutalon päärakennus on entinen Turun Ukkokoti. Kodikas Ukkokoti rakennettiin säätyläismiehiä varten ja se aloitti toimintansa vuonna 1908. Ennen Ukkokotia Suomessa oli ainoastaan vaivaistaloja. Vastapäätä oleva palvelutalon toinen rakennus, Candolin, oli puolestaan aikanaan naispalvelijattarille suunnattu.

”Sanotaan näin, että molemmilla puolilla on ollut trafiikkia”, Parkinmäen palvelutalon tukipalvelupäällikkö Tarja Onninen nauraa. Onninen on työskennellyt talossa nyt jo 20 vuotta ja vastaa työssään ateria-, siivous- ja kiinteistöpalveluista. 

parkimäen palvelutalo
Jokaisella asukkaalla/pariskunnalla on oma asunto
kylpyhuoneineen ja osassa asuntoja on myös keittiö

Parkinmäen palvelutalo on elämää ja musiikkia täynnä

Tänä päivänä Parkinmäen palvelutalo on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tärkein tavoite on laadukas elämä ja arjen ilot. Talon lähes 70 hoitotyön ammattilaista pitävät huolen siitä, että jokainen päivä on hyvä ja turvallinen. Talossa liikutaan, käydään kampaajalla, kuullaan konsertteja ja tehdään yhteisiä päiväretkiä. Noin 130 asukkaan yhteenlaskettu keski-ikä on 90 vuotta ja myös esiintyjät ovat sen mukaisia. Esimerkiksi Eila Grön on talossa suosittu artisti. Myös haitarinsoittajia käy paljon. Kappalevalikoimassa on lauluja 70-80 -luvuilta, joiden mukana asukkaat laulavat. Palvelutalossa kunnioitetaan ihmisten erilaisuutta ja historiaa. ”Pyrimme tekemään juhlaa pienistä asioista”, Onninen kertoo.  

Parkinmäen palvelutalo
Virike- ja vapaa-ajan ohjelma on Parkinmäen palvelutalossa tärkeässä roolissa

Yhteistyö MV-Jäähdytyksen kanssa alkoi akuutista keittiön vikatilanteesta


Yhteistyö MV-Jäähdytyksen kanssa alkoi keittiön akuutista vikatilanteesta. Tarja soitti kiireesti sen aikaiselle huoltokumppanille, joka totesi vain, etteivät pääse paikalle. Tarja heitti verkot vesille ja sai tuttavaltaan suosituksen MV-Jäähdytyksestä. ”Meni pari tuntia ja homma oli hoidettu”, Onninen kertoo tyytyväisenä. Tuon ensikohtaamisen jälkeen Tarja alkoi pohtimaan, että jos on tarjolla yritys, joka vastaa hänelle 24/7, niin kyllä siihen vaihdetaan. ”Olen ollut todella tyytyväinen”, Tarja kertoo iloisesti. Tarja kokee nyt, että hänellä on huoltokumppani, joka pitää ammattikeittiölaitteista huolen ja tekee vuosihuollot sovitusti. ”Minulle riittää se, että ilmoittaa, kun tulee käymään, kertoo mitä on tehty, mitä pitäisi korjata, ja mikä on korjauksen kustannusarvio”, Tarja kertoo. 

keittiiölaitehuolto MV-Jäähdytys

Vuosihuoltosopimus MV-jäähdytyksen ammattikeittiöhuollon kanssa alkoi
keittiön akuutista vikatilanteesta, johon saatiin nopeasti apu paikalle

Arjesta juhlaa

Parkinmäen palvelutalon keskeinen toimintamalli on kinestetiikka. Tarjan mukaan aina on aikaa pysähtyä ja olla läsnä kohtaamisissa: ”Se on asukkaille todella tärkeää ja suuri rikkaus meille työntekijöille.” Kinestetiikan perusajatus näkyy myös keittiön työssä, vaikkapa siten, että ruoan ensimmäinen prioriteetti ei ole vähärasvaisuus tai -sokerisuus, vaan se, miltä ruoka näyttää ja maistuu. Onnisen mukaan on myös tärkeää saada jakaa ruokailuhetki jonkun kanssa. ”Kesällä grillaillaan pihalla ja voidaan juoda vaikka keskioluet samalla”, Onninen kertoo aurinkoisesti. Palvelutalolla on oma hallitus, joka voi tehdä näitä, hieman poikkeuksellisiakin päätöksiä. ”Kerran meillä oli karaokeilta, jossa sai nauttia viiniä ja juustoja”, Tarja hymyilee.  

Parkimäen palvelutalo turku

Parkinmäen palvelutalossa asuu ikäihmisiä, joiden päivittäinen avun tarve vaihtelee itsenäisestä asumisesta tehostetun hoidon ympärivuorokautiseen hoivaan

”Vaikka arjessamme näkyy ja maistuu asukkaidemme nuoruus, katsomme me myös eteenpäin”, Onninen kertoo. Vielä 20 vuotta sitten velli oli tärkeä osa päivälliskulttuuria. Tänään sitä tarjoillaan korkeintaan iltapalana. ”Kerran erehdyin testaamaan punajuuri-aurajuusto-ohukaisia ja niistä sainkin sitten kuulla, että mitä ihmettä nämä ovat olevinaan”, Tarja nauraa makeasti. ”Eihän sitä tiedä, vallan hyvin täällä voidaan syödä 20 vuoden kuluttua jo sushia”, Tarja hymyilee, ”heidän kotinhansa tämä on.”

Lue lisää MV-Jäähdytyksen ammattikeittiöpalveluista sekä vuosihuoltosopimuksista!