Maalämpö kerrostaloon – Lämmityksen omavaraisuus jopa 80%

Miksi maalämpö kerrostaloon? Lämmitys on taloyhtiön suurin kulu, ja monet taloyhtiöt ovat energiakriisin sekä lisääntyneiden vihreiden arvojen myötä kiinnostuneet lämmitysenergian vaihtoehdoista. MV-Jäähdytys toteutti maalämmön ja poistoilman lämmöntalteenoton asennukset suunnittelusta toteutukseen kahdeksan kerroksiseen kerrostaloon Tampereen Hervannassa.

Maalämpö on tuttu vaihtoehto monelle omakotitalo-omistajalle, mutta myös taloyhtiöt ovat innostuneet maalämmön hyödyistä yhä enenevissä määrin, sillä sen voi hyvin asentaa myös iäkkäämpiin kerrostaloihin. Esimerkiksi Tampereen Hervannassa toteutettu kaukolämmön vaihto maalämmön ja lämmöntalteenoton yhdistelmäksi kesti kaksi kuukautta.  

– Päätös maalämmöstä ja lämmön talteenotosta syntyi tulevaisuuden ennakoinnin sekä vihreiden arvojen pohjalta. Olemme myös suunnitelleet aurinkopaneeleita maalämmön rinnalle, jolloin omavaraisuus kasvaa vieläkin enemmän, kertoo kohteen asukas sekä isännöitsijä Kalevi Juntunen. Maalämpöjärjestelmän ja aurinkopaneelien yhdistelmä tuottaa parhaimmillaan jopa 80% lämmityksen omavaraisuuden kiinteistölle.

Maalämpö sekä lämmön talteenotto on energiatehokas, nopeasti asennettava lämmönlähde, jonka asennus ei juuri häiritse asukkaita.  

– Ilmoitimme asennuksessa hyvissä ajoin. Asennuksesta ei koitunut niin suurta häiriötä, kun ajateltiin. Jonkin verran toki sähkökatoja oli, jotta piuhat saatiin asennettua, mutta tämänkin asukkaat ymmärsivät, joten valituksia ei tullut, Juntunen jatkaa. 

Taloyhtiöön asennettavat lämpöpumput keräävät maassa olevaa lämpöenergiaa, jota hyödynnetään talon lämmitykseen. Myös poistoilmasta otetaan lämpöenergiaa talteen lämmön talteenottolaitteiden avulla. Aikaisemmin poistoilma puhallettiin” harakoille”, mutta nyt lämmön talteenottolaitteiden ansiosta, energia otetaan talteen, ja sitä hyödynnetään lämmityksessä yhdessä lämpökaivojen kanssa. Maalämmön suosio perustuu sen ympäristöystävällisyyteen sekä tehokkuuteen, kun suurin osa lämmitykseen vaadittavasta energiasta saadaan lämpöpumppujen avulla taloyhtiön tontilta ja poistoilmasta. 

Maalämpö kerrostaloon

Milloin maalämpö kannattaa valita kerrostaloon tai rivitaloon?  

– Kun halutaan energiatehokas lämmitysmuoto ja painoa vihreille arvoille, sanoo MV-Jäähdytyksen projektimyyjä Juha Lehtinen. 

Vaikka maalämpö tulee usein nopeasti mieleen eri lämmönlähteistä keskusteltaessa, jokaiseen taloon sitä ei kuitenkaan voida asentaa. 

– Maalämpöä ei ole mahdollista asentaa pohjavesialueille tai silloin, kun kohde sijaitsee soraharjun päällä ja etäisyys kallioon on merkittävä. Jos ei ole asiasta aivan varma, kannattaa pyytää asiantuntija tarkistamaan, Lehtinen lisää. 

Moni pohtii kustannuksia, joita maalämpöjärjestelmän asennus vaatii. Kustannuksiin vaikuttavat kuitenkin monet tekijät, ja viimekädessä niistä kannattaa keskustella maalämmön asiantuntijoiden kanssa. 

– Suurin vaikuttava tekijä on talon energiakulutus. Mitä isompi talo on kyseessä sitä enemmän tarvitaan lämpöpumpputehoa ja maalämpökaivoja, sanoo Juha Lehtinen MV-Jäähdytykseltä.

Asennuksen jälkeen 

Asennuksen jälkeen laitteistoa tulee huoltaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyvänä vuosien ajan.
– Huolto kannattaa suorittaa osaavan huoltoliikkeen kanssa kerran vuodessa, kertaa Lehtinen. 

Lue lisää maalämpöpumpun huollosta

Mitä maalämpö kerrostaloon maksaa?

Maalämpö on kerrostaloille suuri investointi, mutta se maksaa itsensä takaisin vuosien kuluessa. Säästöjä alkaa syntyä vanhemmissa taloissa nopeammin kuin uusissa, koska uudemmat talot ovat energiatehokkaampia. Vanhemmissa taloissa investointi maksaa itsensä takaisin keskimäärin kymmenessä vuodessa.

Maalämpöön siirtyminen saattaa maksaa taloyhtiön koosta riippuen useita satoja tuhansia euroja. Suurimmassa osassa taloyhtiöistä maalämmön säästöt ovat kuitenkin suuremmat kuin lainan lyhennys- ja korkokulut. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiölle alkaa kertyä säästöä välittömästi maalämmön käyttöönoton jälkeen.

MV-Jäähdytys

MV-Jäähdytys on lämpöpumppujen ammattilainen. Meiltä maalämpöpumppujen lisäksi myös lämmöntalteenotto, ilmalämpö- sekä ilma- ja vesilämpöpumppuratkaisut.
Katso lähin lämpöpumppumyyjäsi ja ota yhteyttä!

Lue lisää: maalämpö taloyhtiöön