Gradia

Ruokapalvelujen tukiranka

Gradian tuotantokeittiössä käy valtava kuhina, kun noin 30 työtekijää häärii patojen ympärillä. Ruokaa valmistetaan tuhansia annoksia koululaisille, myymälään ja jaettavaksi useaan eri palvelukeittiöön. Gradia on Suomen suurin koulutuskuntayhtymä, joka toimii suurelta osin Jyväskylässä. Opiskelijoiden vatsan täyttäminen on Gradia -ravintoloiden talousalue- sekä ruokapalvelujohtajalle, Sari Nissiselle, kunniatehtävä.

 Neliöt ovat tehokkaasti käytössä Gradian tuotantokeittiössä

Puuro opiskelijan tiellä pitää

Sarilla on monta rautaa tulessa ja tärkeä tehtävä pitää kaikki langat käsissään. Gradian tarjoamat lukuisat palvelut kokous- ja tilauspalvelusta myymälätoimintaan sekä kouluruokaan pitävät keittiön kiireisenä. Tarjoaapahan Gradia ilmaisen aamupuuronkin opiskelijoille. Ruokapalvelujen tuottamisen lisäksi kaikille työntekijöille kuuluu myös opiskelijoiden kouluttaminen ja moni keittiössä työskentelevä onkin opiskelija.

Sari Nissinen

Sari Nissinen toimii ruokapalveluiden sekä Gradia- ravintoloiden talousaluejohtajana

Sari on ihmisenä palveluhenkinen ja siksi juuri Gradia on sopinut hänelle hyvin. Gradian yksiköt ovat erilaisia, minkä vuoksi asiakaslähtöisyys on tärkeä huomioida. ”Kampuksia löytyy sote-puolelta, ammattikouluista ja lukioista. Ruokailutottumukset ovat niissä hieman erilaisia ja on tärkeää ottaa huomioon kaikkien opiskelijoiden tarpeet”, Sari kertoo. Ruoka ei valmistu laadukkaasti ja ajallaan ilman toimivia laitteita. MV-Jäähdytys on käynyt Gradialla pitämässä keittiölaitteita kunnossa jo useamman vuoden ajan.

Gradian tuotantokeittiö

MV-Jäähdytys huoltaa mm. Gradian patoja, vitriinejä, kylmiöitä, tasoliesiä, vetolaatikostoja ja uuneja

Kriittiset laitteet on tärkeä pitää kunnossa

Sari nimeää kriittisimmäksi keittiölaitteeksi tunnelitiskikoneen, koska sitä on vain yksi. ”Kauan aikaa sitten, ennen MV-Jäähdytystä pesukone rikkoutui ja rikkoutunutta osaa odotettiin Euroopasta toista kuukautta. Tämä aiheutti valtavasti poikkeusjärjestelyitä”, Sari kertoo. Jo silloin Sari huomasi, kuinka tärkeää on pitää koneet ja laitteet kunnossa. MV-Jäähdytyksen logistiikkakeskusten sisällöt ovat optimoitu asiakastarpeiden ja sesonkikohtaisen kysynnän mukaan. MV-Jäähdytyksen erittäin kattava varasto ja ammattitaitoinen logistiikka ovat yksi suurimmista vahvuuksista varaosien nopeassa toimituksessa.

Tunnelitiskikone

Kriittisin keittiölaite on tunnelitiskikone, joka on lähes 15 metriä pitkä

”Nykyisin olemme saaneet laitehuollon hyvin usein saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana. Tästä kuuluu iso kiitos MV-Jäähdytykselle. Selvästi huomaa, että MV-Jäähdytyksellä tekijät ovat ammattilaisia ja tuntevat keittiölaitteet erinomaisesti”, toteaa Sari. Tutustu tästä MV-Jäähdytyksen tarjoamiin ammattikeittiölaitteita koskeviin huoltopalveluihin.

Gradian keittiö on optimoitu pitkälle tehokkuuden maksimoimiseksi. Suurin osa raaka-aineista kuten salaatti ja kurkku tulevat valmiiksi pilkottuina. Keittiössä on kuitenkin tärkeää opettaa veitsen käyttöä opiskelijoille, joten esimerkiksi tomaatti ja paprika pilkotaan itse. ”Kaikille työntekijöille kuuluu opiskelijoiden kouluttaminen. Ruokapalvelujen lisäksi koulutustarpeista huolehtiminen on tärkeä osa tehtäväämme”, kertoo Sari. Hän on paljon mukana myös itse tavallisessa arjessa. ”Vähintään kolme kertaa viikossa laitan keittiöasun päälle ja olen keittiössä mukana edes osan päivää. Se auttaa minua ymmärtämään keittiöväen arkea ja pitämään minut selvillä arjen tapahtumista”, Sari toteaa.

Opiskelija valmistaa annoksia myymälään

Gradian keittiössä valmistetaan opiskelijoiden toimesta myös à la carte -annoksia myymälään

Hyvää ei kannata vaihtaa

Sari on työskennellyt samassa yksikössä jo vuodesta 1988. ”Vuonna 1988 Gradiaa ei vielä ollut. Tulin tänne esimieheksi silloisen Jyväskylän ammattikoulun keittiöön. Vuonna 1996 Gradia yhdistyi ja siitä lähtien olen ollut koko Gradian ruokapalvelujohtaja. Kai minä tähän myös jään”, Sari myhäilee. Hän nauttii työstään ja on viihtynyt lähes koko työuransa samassa työpaikassa. Sari on samaa mieltä myös toimivista yhteistyökumppaneista – Hyvää ei kannata vaihtaa.