Kotipizza

Pitkän linjan pizzataiturit

Virpi Rusi heittää pizzapohjaa

Tunnelmallisella asuinalueella, Jyväskylän keskustan tuntumassa, Lasse ja Virpi Rusi tekevät sitä, missä harva on heitä parempi; he valmistavat pizzaa. Jos pizzan valmistuksessa kilpailtaisiin kansainvälisellä tasolla, valittaisiin nämä taiturit maajoukkueeseen. Niin helpon näköisesti pizzapohja lentää kohti kattoa. Kädet liikkuvat nopeasti, kun täytteet asettuvat paikalleen. Pizzapohjan heittely ei ole pelkkä sirkustemppu, vaan se saa aikaan tasalaatuisen pohjan koko pizzan pinta-alalle.

Virpi Rusi heittää pizzapohjaa

Virpi Rusi taitaa pizzapohjan heittämisen pitkällä kokemuksella

Pizzan taitavaa käsittelyä selittää pitkä kokemus. Vuonna 1994 Lasse ja Virpi Rusi ostivat ensimmäisen Kotipizzansa ja aloittivat yrittämisen 23- ja 22-vuotiaina. Ajatus yrittäjyyteen Kotipizzan alla syntyi Virpin serkun kautta, jonka omassa Kotipizzassa Virpi ja Lasse olivat työskennelleet jo aiemmin. Täysin tuntemattomana yrittäjyyteen ei siis hypätty, vaikka kyseessä olikin suuri sijoitus nuorelle pariskunnalle. ”Kotipizza -yrittäjinä olemme toimineet Jyväskylässä vuosina 1994–2017 ja nyt vuodesta 2020 eteenpäin. Kun avasimme ravintolan Kuokkalassa, meillä oli lisäksi 4kk ikäinen vauva hoidettavanamme. Olihan se suuri sijoitus siihen aikaan, vaikka ravintolan konsepti olikin ennestään tuttu”, Virpi kertoo. Nykyisin työnteko on rutiininomaista ja myös MV-Jäähdytys on tullut tutuksi keittiölaitehuoltojen myötä.

Virpi Rusi täyttää pizzapohjaa

Pizzan täyttäminen käy nopeasti

Juuret syvällä historiassa

Voionmaankadun Kotipizzalla on kattava historia. Se on perustettu vuonna 1987, jolloin myös koko ketju sai alkunsa. Ravintola sijaitsee vanhassa rakennuksessa, joka on suojelukohde. Historia näkyy myös asiakaskunnassa, sillä osa kanta-asiakkaista on ruokaillut pizzeriassa yli 30 vuotta. Lasse arvioi, että noin 30% heidän asiakkaistaan on vakioasiakkaita. Asiakaskaskunta on muuten hyvin vaihtelevaa ja Kotipizza on helposti lähestyttävä kaikille pizzan nälkäisille. ”Hyvä mieli syntyy siitä, kun asiakkaat kertovat tulevansa juuri meidän Kotipizzaamme toiselta puolelta kaupunkia”, Virpi kertoo. Läheinen ylioppilaskylä tuo ravintolaan paljon opiskelijoita ja nuoria perheitä. Vanhempaan väestöön vetoaa upea historia.

Voionmaankadun Kotipizza sisältä

Lasse ja Virpi tekivät ravintolaan pintaremontin vuonna 2020 ennen kuin aloittivat siellä uusina yrittäjinä

Franchising tekee yrittämisestä helpompaa

Franchising-yrittäjä saa käyttöönsä valmiin tuotteen ja konseptin, joista maksetaan tiettyä franchising -maksua. Lasse ja Virpi kokevat, että Kotipizza on tukenut yrittämistä paljon. ”Ketjun tuki ja tuote ovat erittäin vahvasti läsnä ja tämä on sopinut meille. Trendikäs tuotekehitys, vastuullisuus ja mainonta ovat suuria hyötyjä, joita Kotipizza meille tarjoaa”, kertoo Virpi. Kotipizza on palkittu vastuullisimpana pikaruoka-ala brändinä suomalaisten keskuudessa vuonna 2019. Vastuullisuus näkyy Virpin mukaan esimerkiksi työoloissa, energian tuotannossa ja hävikin minimoimisessa.

Kotipizzan uusi hapanjuuri lankkupizza

Kotipizzan tuotekehitys on trendikästä. Kuvassa on vasta pilottivaiheessa oleva hapanjuuripohjaan valmistettu lankkupizza

Kotipizzan sisustustauluja

Oletko huomannut samanlaisia tauluja myös muissa Suomen Kotipizzoissa?

Menestyksen avaimet ovat monen tekijän summa

Kotipizzassa kaikki työntekijät tekevät monipuolisesti kaikkea. Yrittäjinä Lasselle ja Virpille kohdistuu lisäksi vastuuta esimerkiksi palkoista ja työvuoroista, mutta muuten he ovat samalla viivalla muiden työntekijöiden kanssa. Monelle opiskelijalle Kotipizza toimii ponnahduslautana työelämään. Useampi työntekijä on myös jäänyt yrittäjäksi Kotipizzalle Virpin ja Lassen toimesta. Sosiaalisesti lahjakas yrittäjäpari on saanut paljon kiitosta työntekijöiltään vuosien varrella.

Lassen ja Virpin menestyksen takaa nousee esiin yksi iso nimi, ammattikeittiölaitteiden huoltoasentaja Ari Hirvonen. ”Ari kävi korjaamassa pizzauunin sekä muita keittiölaitteita meillä iät ajat. Hänen kauttaan tutustuimme MV-Jäähdytykseen ja olemme tehneet yhteistyötä MV:n kanssa nyt vuodesta 2020 alkaen”, kertoo Virpi. Ari aloitti uransa ammattikeittiölaitteiden huoltoasentajana vuonna 1978 ja jäi eläkkeelle viime vuonna. ”Hirvonen oli harvoja rautaisia ammattilaisia Jyväskylässä, joka sai laitteet aina toimimaan”, Lasse muistelee.

Kotipizzan keittiölaitteita

MV-Jäähdytys huoltaa kaikki Voionmaankadun Kotipizzan keittiölaitteet

Kriittisin keittiölaite pizzeriassa on pizzauuni ja jatkuvan käytön takia se on vioille altis. Laitteet ravintolaan on ostettu käytettyinä aikaisemmalta yrittäjältä, eikä niiden huoltohistoriasta ole selvyyttä. Vastoinkäymiset laitteiden kanssa olivat perimmäinen syy tutustua MV-Jäähdytyksen vuosihuoltosopimuksiin. Lasse ja Virpi valitsivat MV-Jäähdytyksen vuosihuoltosopimuksen sen helppouden vuoksi. He eivät aina ole itse paikalla ravintolassa, kun keittiölaite rikkoutuu. Työntekijän on silloin helppo soittaa yhteen numeroon, josta onnistuu kaikkien keittiölaitteiden huolto.

Tutustu tästä MV-Jäähdytyksen ammattikeittiökeittiölaitteiden huoltosopimuksiin!