Raimo Litokorpi, MV309

Yrittäjästä huoltoasentajaksi

Raimo Litokorpi huoltoasentaja MV-Jäähdytys

”Turussa on hyvä meininki”, Raimo osaa kertoa, vaikka onkin ollut toisen palveluksessa viimeksi 25 vuotta sitten. MV-Jäähdytyksen toimitusjohtaja Ilpo Mäkelä otti Raimoon yhteyttä keväällä 2021 ja kysyi, olisiko Raimolla kiinnostusta liittyä MV:n joukkueeseen. Raimo tiesi, että MV-Jäähdytys on kasvattanut toimialuettaan Varsinais-Suomessa, mutta oli silti puhelusta yllättynyt. Asiaa pohdittuaan hän lopulta totesi, että haluaa myydä yrityksensä liiketoiminnan ja siirtyä vakaan palkan ja työntekijän etuuksien piirin. Yrittäjyyden polkua oltiin kuljettu jo vuodesta -97. Nyt oli aika asettua aloilleen.

Uudessa työssä yllätti eniten työn hektisyys. Litokorven yritys palveli viimeisinä vuosinaan pääosin yksittäisten pienkuntien ammattikeittiöiden, pitopalveluiden ja ravintoloiden laitekantaa. Työn kysyntä vaihteli voimakkaasti sesonkien ja markkinan heilahtelujen mukaan – ja ravintolarajoitukset verottivat voimakkaasti myös huoltoliikkeiden liiketoimintaa.

Yrittäjän ja työntekijän tehtävissä on kuitenkin myös paljon samaa. Työ on itsenäistä ja työtehtävät monipuolisia. ”Ainoastaan paperityöt jäivät muiden niskoille”, Raimo naurahtaa.

Raimo Litokorpi


Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

”Olin nuorena miehenä ammattikeittiölaitevalmistaja Metoksella huoltoasentajana”, Raimo kertoo. Eräällä keikalla Raimo lähetettiin lähikapakkaan korjaamaan asianpesukonetta. Omistaja oli juovuksissa ja kertoi, että vouti on matkalla. ”Ei huolta”, hän sammalsi, ”minä ammun sen”. Sitten mies pamautti kiväärinsä tiskiin ja Raimo jäi työkalupakki kädessä pohtimaan, mitä peliliikkeitä tässä tilanteessa voi tehdä. Raimo korjasi astianpesukoneen ennätystahtia, toivotti uhmakkaalle omistajalle päivänjatkot ja jatkoi matkaansa lähimpään puhelinkioskiin. Ei mennyt kauaakaan, kun 6 poliisia ampaisi sisään ja seitsemättä miestä kannettiin neljästä raajasta pitäen pihalle.

Vauhdikkaista työpäivistä huolimatta valmistajasidonnainen huolto oli Raimon mielestä helppoa. Vasta MV-Jäähdytykselle tultuaan Raimo koki osaamisensa nousseen aivan uudelle tasolle. MV-Jäähdytyksellä ei riitä, että osaa huoltaa muutaman kymmenkunta laitetta. ”Me huollamme satoja erilaisia laitteita joka vuosi”, Raimo laskee.

Koskaan ei tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Saman päivän aikana Raimo saattaa käydä korjaamassa sushiravintolan kahvikoneen ja jatkaa siitä matkaansa korjaamaan keskuskeittiön 20 metriä pitkää linjastoa. Jättilinjasto pesee ja erottelee tarjottimet, astiat ja ruokailuvälineet. Välillä työ on etsivän työtä aina suurennuslasia myöten. Tämän linjaston vian Raimo paikansi lopulta logistiikkaboksiin, josta löytyi peukalonpään kokoinen rikkinäinen rele.

Raimo Litokorpi MV-Jäähdytys

Raimo Litokorpi MV309

MV-Jäähdytyksellä Raimo on viihtynyt jo toukokuusta 2021 lähtien. Korkea työmoraali ja vahva sitoutuminen siirtyivät yrittäjän liiketoiminnasta sellaisinaan MV:lle. ”Ei omaa aikaansa kannata käyttää asioihin, joita ei tee täysillä”, Raimo sanoo. Nollia ja ykkösiä näkevä mies ei tee kompromisseja.

”Yrittäjänä opin, että jokaisessa asiakaskohtaamisessa täytyy tehdä itse itsensä asiakkaalle tarpeelliseksi”, Raimo valaisee. Yksittäisten korjausten sijaan Raimo pyrkii analysoimaan jokaisen asiakkaan kokonaistarpeita ja kipupisteitä.

MV-Jäähdytyksen palveluvalikoimaa on mahdollista räätälöidä asiakaskunnan tarpeisiin. ”Taivumme asiantuntijatalona moneen”, Raimo hymyilee. Esimerkiksi jotkut sairaalat ovat toivoneet omaa MV-Jäähdytyksen päivystäjää tiloihinsa. Osa asiakkaista puolestaan tilaa koulutuksia ja käytönopastuksia esimerkiksi Franke Medicalin pesu- ja desinfiointikoneisiin. ”Tyytyväisin asiakas on usein huoltosopimusasiakas, jolle kykenemme näiden erityispalveluiden lisäksi lupaamaan vikatilanteiden vähenemisen, kasvaneen energiatehokkuuden ja nopeat huollot”, Raimo tiivistää.

Työntekoon tuo tasapainoa mökkeily, TPS:n ja Interin peleissä käyminen sekä Thai-ruokien kokkailu. Vapaa-ajalle ja harrastuksille on nyt MV:lle siirtymisen jälkeen enemmän aikaa ja lomiakin kertyy. ”Enää ei tarvitse ottaa puhelinta katiskan kylkeen tai jalkapallopeleihin mukaan”, Raimo kertoo tyytyväisenä. Raimo voi luottaa siihen, että 24/7 päivystysnumerosta lähtee aina osaava työkaveri matkaan.