Olli Heikka, MV105

Varaosien kuningas

Olli Heikka MV-Jäähdytys

Metsästäjien joukkue


Olli Heikka on MV-Jäähdytyksen ostopäällikkö. Tehtävät ovat haastavia ja vaihtelevia. Samanaikaisesti tulee olla asiakkaiden ja tiimin tavoitettavissa, mutta myös ajan hermolla siitä, että varastosaldot pysyvät optimaalisella tasolla ja hankintakanavien kehitystyö on systemaattista. Tarjouspyyntöjen aikataulut kulkevat järjestäen periaatteella ”pitäisi olla jo”. Silloin tiimin täytyy toimia saumattomasti. Verkkoja heitetään useaan vesistöön samanaikaisesti.  

varaosatilaukset olli heikka MV-Jäähdytys

Hankintajohtaja Mikko Heinosen tiimiin kuuluvat Ollin lisäksi 4 tamperelaista ostajaa sekä 6 varastopuolen miestä eri puolilta Suomea. 

MV-Jäähdytyksen miehiä jo 10 vuotta   

Kontulassa asusteleva Olli harrastaa tarkkuusammuntaa, valokuvausta ja laskettelua. Edelliskausi meni sääriluumurtumaa parannellessa, mutta mäki-intoon ei sekään vastatuuli ole vaikuttanut. Ensilumen laskeutuessa vedettiin taas monot jalkaan. 

varaosatilaukset MV-JaahdytykseltaLähes 200 hartiaisen henkilöstön voimin ajetut huoltoautot ovat äärimmäisen oleellinen osa sujuvaa logistiikkaa

MV-Jäähdytyksellä Olli on työskennellyt marraskuusta 2011 lähtien. ”Ensimmäisen vuoden aikana hoidin varastoa ja tilausten vastaanottoja täysin itsenäisesti”, Olli kertoo. Rooli laajeni jo toisen vuoden aikana. ”Sain ensin tehtäväkseni ostaa tavaraa työmaille ja tilaus kerrallaan, loputkin työtehtävät alkoivat painottua enemmän ja enemmän ostamiseen”, Olli muistelee. Roolien sisäisällä tapahtuvat kasvutarinat ovatkin MV-Jäähdytyksellä enemmän sääntö kuin poikkeus.  

keittiolaitteiden varaosatilaukset

Tänä päivänä dataohjautuva ja älykäs varastonhallintajärjestelmä on MV:llä itsestäänselvyys. Kuitenkin jo vuosikymmen takaperin MV:llä ajateltiin edistyksellisesti: ”Nimittäin huomasimme, että jos tavaraa ostetaan järjestelmällisesti, laadukkailta toimittajilta ja oikeista kanavista, voidaan edut kääntää suoraan asiakkaiden hyväksi.” Ostokanavien kehittämisellä varaosien toimitusajat tiputettiin murto-osaan aikaisemmasta ja osien ripeä saatavuus kyettiin takaamaan asiakkaille. ”Ei sellaista osaa käytännössä ole enää olemassa, josta ei MV-Jäähdytykseltä voisi pyytää tarjousta”, Olli hymyilee. MV-Jäähdytyksellä on niin ketteriä ja verkostoituneita asiantuntijoita talo täynnä.

Salaisuudet julki

”Eipä sitä olla piiloteltukaan, että olemme 100% merkkiriippumaton yhtiö, mutta kyllä se meidän kantava voimamme on”, Olli toteaa. Se tuo luonnollisesti varaosakattavuuteen ja henkilöstön osaamiseen painavat vaatimukset, mutta toisaalta MV-Jäähdytyksellä ollaan aina pyritty olemaan alansa paras huoltoyhtiö. Ei sellaisia perinteitä haluta tai edes kyetä katkaisemaan. Se on tausta-ajatuksena kaikessa tekemisessä, aina rekrytointikriteereistä lähtien. ”Kyllä meillä nopeasti nähdään, kenessä on kipinää ruokittavaksi”, Olli sanoo.

Huolellinen ja tarkka Olli haluaa varmistaa faktat aina tietokannastaan. ”Huollamme vuosittain yli 100 eri laitemerkkiä”, hän laskee järjestelmästään. Samassa ohjelmistossa näkyy kaikkien logistiikkakeskusten varastosaldot. Saldollisia nimikkeitä, eli työmaan raakamateriaaleja, komponentteja, varaosia ja muita tarpeellisia tuotteita kuten kylmäaineita, löytyy keskimäärin 2000kpl/logistiikkakeskus. Ollin tiimillä on ollut valtava työ eri varaosatoimittajien selvittämisessä ja rekisteröinnissä.

varaosatilaukset turku

MV-Jäährytyksen lokistiikkakeskukssi o ympäri Suamea. Terveissi Turust!

Olli tarkistaa vielä listattujen varaosien määrän. Tuotteita löytyy yli 15 000. Näistä jokaisen alle on listattu eri toimittajat yhteystietoineen ja hintoineen. ”Eipä tämäkään salaisuus ole, kun ei tällaista pysty kukaan kopioimaan”, Olli toteaa. Se vaatii hartiavoimia, sinnikkyyttä ja ymmärrystä siitä, että kehitystyö ei lopu koskaan.

varaosatilaukset MV-jaahdytys
Monimerkkihuollon varastoista löytyy varaosat, korvaus- ja vuokralaitteet, työmaan raaka-aineet sekä muut päivittäisessä työssä sekä kiireellisissä huolloissa tarvittavat nimikkeet.

”Mitä tahansa meillä tehdään, se tehdään pirun hyvin”, täydentää Olli yhtä yhtiössä usein kuultua lausetta. Olli kokee vetävänsä nälkäisten metsästäjien joukkuetta: ”Etsimme, kilpailutamme ja kehitämme jatkuvasti. Huolehdimme myös siitä, että vakiotuotteet löytyvät varastosta helposti ja sesongin mukaisesti oikeaan aikaan. Olemme onnistuneet työssämme, kun asiakkaan tarvitsema osa löytyy useimmiten meiltä jo valmiiksi – tai ainakin heti tiedämme, mistä se nopeimmin hankitaan.”

olli heikka mv-jaahdytys


Olli tiivistää MV-Jäähdytyksen salaisuuksiksi periksiantamattomuuden asenteen, merkkiriippumattomuuden ja asioinnin helppouden. Asiakaskunnalle on helpotus, kun kaikkiin kylmätekniikan ja ammattikeittiöiden laitteisiin voidaan tilata varaosat, huollot ja asennukset – kaikki samasta numerosta. Tätä kokonaisuutta on jo 50 vuotta optimoitu. Se on aika paljon asiakasymmärrystä se.