Taidemuseo Gösta

Taidemuseo, joka räjäytti pankin

jaakko karppinen Gösta

Serlachius-museo Gösta on taidemuseo, joka oli kaikkien huulilla kesällä 2021. Niin taidepiireissä, lehdistössä kuin tavallisten suomalaistenkin parissa kuhistiin. Mistä on kyse?

Taidemuseo Göstan muodostavat vanha kartanorakennus sekä uusi puurakenteinen paviljonki. Kartanossa on esitelty jo vuodesta 1945 alkaen Serlachiuksen taidesäätiön omia taidekokoelmia.

Taidemuseo GöstaMuseon kartano-osa valmistui alun perin vuorineuvos Gösta Serlachiuksen edustuskodiksi vuonna 1935. Kuva: MV-Jäähdytys


Kartanon yhteydessä oleva paviljonki on Barcelonassa toimivan arkkitehtikolmikon, Hector Méndozan, Mara Partidan ja Boris Bežanin suunnittelema, ja sen arkkitehtuuri on palkittu useilla palkinnoilla. Paviljongissa on aina esillä useita kotimaisia ja kansainvälisiä nykytaidenäyttelyitä.

Taidemuseo GöstaPaviljonki valmistui kartanon yhteyteen vuonna 2014. Kuva: MV-Jäähdytys

Kiinteistöpäällikön työ on verkostojen johtamista

Kiinteistöpäällikkö Jaakko Karppinen aloitti taidesäätiössä noin 10 vuotta sitten, kun paviljonkia vasta suunniteltiin. ”Nykyään vastaan kaikista taidesäätiön kiinteistöistä ja niiden käyttöön ja ylläpitoon liittyvistä asioista”, Karppinen kertoo. 

Gösta Jaakko KarppinenJaakko Karppista pidetään rauhallisena ja analyyttisena kiinteistöpäällikkönä. Kuva: MV-Jäähdytys


Säätiöllä on kaksi
museota ja niissä kolme museorakennusta. Mäntän keskustassa toimii entinen paperiyhtiön pääkonttori eli nykyinen Gustaf-museo. Taidemuseo Göstan muodostavat kartano ja paviljonki. Kesäkuussa 2022 valmistuu myös Taidesauna taidemuseon puistoalueelle. Tätä arkkitehtonisesti vaikuttavaa ja sisustukseltaan viimeisteltyä taidesaunaa vuokrataan taiteen, designin ja saunakulttuurin ystäville kokous-, virkistys- ja juhlakäyttöön.

Ravintola Gösta Jaakko KarppinenAlusta saakka oli selvää, että taidemuseo Göstaan halutaan tehdä perinteisen kahvilan sijaan elämyksellinen high end -ravintola. Kuva: MV-Jäähdytys

Samalla alueella on kesäkahvila Autereen tupa, taiteilijaresidenssi Einola ja muita aputiloja. Näiden lisäksi varasto- ja työtilaa taiteilijoille ja omalle näyttelytuotannolle on eri puolilla kaupunkia. Vastuut ulottuvat siis siivouksesta uudisrakentamiseen. Näistä esimerkkeinä ovat talotekniikka, turvallisuus, lukitus ja tietoverkot. ”Toimintamme perustuu pitkiin kumppanuussuhteisiin”, Karppinen kertoo. Silloin, kun tarvitaan apua, tiedetään, että sitä saa nopeasti ja laadukkaasti. Ravintolapalvelut, kiinteistöhuolto-, vartiointi- ja siivouspalvelut on ulkoistettu.

MV-Jäähdytyksen ennakkohuollot ovat vähentäneet vikatilanteitaKiinteistöpäällikön työ on pääosin ongelmien ratkaisemista. Ongelmat ovat yleensä teknisiä, tyypillisesti jokin laite tai järjestelmä yllättäen vikaantuu. Silloin on tärkeää, että kumppaniverkosto on toimiva ja sitoutunut.

Ravintola GöstaTärkeä osa museovierailua on hyvä ruoka, jota museon ravintola Gösta tarjoaa.
Kuva: Serlachius -museot


Yhteistyö MV-Jäähdytyksen kanssa alkoi vuonna 2019, kun MV-Jäähdytys osti Th-Linen. TH-Line oli huoltanut paviljongin ravintolan keittiölaitteet jo pitkään.Ravintola Göstan kylmätilatMV-Jäähdytys huoltaa ravintolan pystykaapit, vetolaatikostot ja kylmä- ja pakkastilat. Kuva: MV-Jäähdytys


Tärkeimmät kriteerit huoltokumppanin valinnassa ovat kumppanin resurssit, palvelun nopeus ja laatu. MV-Jäähdytys on onnistunut työssään varsin hyvin; laitteiden ennakkohuoltojen ansiosta ravintolan toimintaan vaikuttavia yllättäviä rikkoutumisia on tullut hyvin vähän. 

keittiolaitehuolto ravintola GöstassaMV-Jäähdytys huoltaa myös mm. uunit, padat ja painekeittokaapit. Kuva: MV-Jäähdytys

Banksy räjäytti pankin”Uusien näyttelyiden hankinta vaatii jalkatyötä ja verkostoitumista taidealalla”, Karppinen kertoo. Hyviä näyttelyitä ei ole helppo saada. Viime kesänä Mäntässä nähtiin maailman kuuluisimman katutaiteilijan, Banksyn, teoksia yleisöryntäyksen synnyttäneessä näyttelyssä Banksy. A Visual Protest. Banksyn näyttely oli esillä taidemuseo Göstassa 15.5.-10.10.2021. Näyttelyyn ei poikkeuksellisesti ollut lainkaan sisäänpääsymaksua.

näyttelyn rakentamista taidemuseo GöstassaLasermittarit varmistavat sen, että taidemuseon yksikään taulu ei ole vinossa. Kuva: MV-Jäähdytys.


Kesällä 2022 taidemuseo Göstassa nähdään kahden englantilaisen naistaiteilijan ja amerikkalaisen miestaitelijan näyttelyt. Menneen ja tulevan välissä on Clare Woodsin näyttely, jonka maalaukset ovat voimakkaita ja usein myös hyvin suurikokoisia. Kuvanveistäjä Rachel Kneebonen materiaali on posliini, ja hänen Punoutua -näyttelynsä teokset ovat täynnä yksityiskohtia. Andy Freeberg on entinen fotojournalisti, joka kuvaa oivaltavasti ihmisten ja taideteosten välille syntyviä asetelmia valokuvateoksiinsa.


serlachius museo göstaTutustu tästä Göstan ja Gustafin näyttelyihin. Kuva: MV-Jäähdytys

Museotoiminnan tulevaisuutta Jaakko Karppinen ei vielä avaa, sillä tulevat näyttelyt julkistetaan aina vuodeksi kerrallaan. ”Hienoja ja näyttäviä näyttelyitä on luvassa jatkossakin”, hän hymyilee salaperäisesti.