Kitchen & Bar at Courtyard

Suunnannäyttäjänä Suomessa

maalämpöpumpun huolto

Suunnannäyttäjänä Suomessa

Kun vispataan yhteen maailmantason drinkkikouluttaja sekä rauhanturvaajajoukoissa marinoitu pääkokki, saadaan sellainen kattaus kokeneen keittiön makuja, että verrokkia saa hakea. Ravintolan pääkokki Sakari Savolainen tervehtii iloisesti ja istuutuu hotellin lounge -tilan pöydän ääreen. Tamperetalon vierestä löytyvä Courtyard Tampere City on maailman suurimman hotelliketjun Marriott Internationalin ensimmäinen Courtyard-hotelli Suomessa.

sakari savolainen valmistamassa ruoka-annostaMV-Jäähdytys ja Sakari ovat olleet projektissa mukana jo aivan alkumetreiltä lähtien, kun Dietan ammattikeittiölaitteet asennettiin paikalleen. Ennen asennusten aloittamista MV:n työnjohtaja tarkisti laitevalmistajan keittiösuunnitelman ja kävi läpi mahdolliset suunnitelman muutostarpeet. Onnistunut projekti edellyttää jatkuvaa dialogia niin laitevalmistajan kuin urakoitsijankin kanssa. Tammikuussa 2020 avattu hotelli toimii monilta osin tulevien sisarustensa suunnannäyttäjänä.

kitchen & bat at courtyard by marriott tampere pääkokki

Ravintola-ala on ollut Sakarille kutsumusammatti: ”En osaa sanoa mistä se edes lähti, meillä ei perheessä tai koko suvussa ole ollut kontaktia ravintola-alaan.” Päivääkään tuota valintaa Sakari ei kuitenkaan ole katunut. Ala on tarjonnut monipuolisesti haasteita ja se mahdollistaa valtavan määrän erikoistumissuuntia. Pitkä kokin ura on kuljettanut Sakaria Tampereen näköalapaikoilta, rauhanturvaajajoukkojen keittiöön ja sieltä aina Lappiin saakka.

marriott tampere ravintola

Hotellin sisustus henkii samaa skandinaavista ja tyylikästä tunnelmaa, mitä myös Sakari priorisoi ravintolan ruokalistalla: ”Annoksissa suositaan hyvin yksinkertaisia komponentteja, selkeitä ja puhtaita makuja. Se on se tyyli, mitä mä edustan.” Reseptejä mietitään jonkun verran porukalla, mutta useimmiten Sakari kypsyttelee mielessään jotakin ideaa, mitä lähdetään testaamaan: ”Mulla se lähtee tietystä raaka-aineesta, mitä siihen sopisi ympärille ja siitä se sitten lähtee.” Tammikuun uudelta listalta löytyykin esimerkiksi savusiikaa, joka on yksi pääkokin omista henkilökohtaisista suosikeista. Savukala on yhdistetty rohkeasti pikkelöityyn omenaan, fenkoliin ja tillimallasnäkkileipään.

Keittiön salaisuuksista paljastetaan kolme

Erityistä Kitchen & Bar at Courtyard -ravintolassa on se, että jokaisesta Courtyard -ravintolasta on niin sanotusti pakko löytyä tietyt klassikkoannokset. Näihin luetaan Club Sandwich, burger sekä caesarsalaatti. Jokainen keittiö toteuttaa oman näkemyksensä annosten suhteen, mutta nämä löytyvät takuulla jokaisesta vastaavasta ruokalistasta. A là Carte listaa päivitetään sekä vuodenajan, asiakaspalautteiden että pääkokin inspiroitumisten mukaan. Usein listalta tilataan 3 tai 5 ruokalajia saman illan aikana. ”Se kertoo meille, että valinnat ovat menneet nappiin”, Sakari summaa.

marriott baari tampere

Brändin keittiöillä on myös toinen tunnuspiirre, josta tietävät vain ammattikeittiön ammattikokit. Suomessa omavalvonta on jo valmiiksi tiukkaa, mutta Marriottilla se on entistäkin tarkempaa. Sakari kertoo sen näkyvän käytännössä niin, että ruoan ja laitteiden lämpötilamittauksia tehdään useita kertoja päivässä. Akuutit laiterikot ovatkin Sakarin mielestä kaikkein haastavimpia: ”Jos esimerkiksi tiskikone lakkaa toimimasta kesken päivän, silloin on pakko vaihtaa kertakäyttöastioihin tai joku meistä jää ylitöihin tiskaamaan. Joka tapauksessa se on kasaantuvaa lisätyötä, mitä ennakkohuolloilla vältetään.” Jokainen keittiön jäsen ja jokainen laite on kokonaisuuden kannalta kriittinen. Ei ole mitään irrallisia osia, vaan jokainen lenkki on tärkeä. Puristuksesta huolimatta Sakari kertoo nauttivansa eniten kiireisistä illoista, kun  on painetta onnistua ja asiakkaista näkee, että he nauttivat olostaan.

aleksi hell

Kitchen & Bar at Marriott on kaukana tyypillisestä hotelliravintolasta. Tamperelaisen aamiaisen lisäksi hienostunut bistrotyylinen menu palvelee kaupungin jokaisen turistin lisäksi myös jokaista asukasta: ”Pöytävarauksia tulee hurja määrä ennen Tamperetalossa alkavaa konserttia ja meillä on myös todella laadukas drinkkibaari.” Kansainvälisillä vesillä tunnettu ravintolapäällikkö Aleksi Hell vannoo hyvin tehtyjen klassikkodrinkkien nimeen, mutta luonteensa omaisesti hän myös kehittää jatkuvasti baarin omia ja uniikkeja cocktaileja. Aleksi on siitä harvinainen tapaus, että hän ihan innostuu, kun tiskiltä pyydetään jotakin ”kivaa” tai ”raikasta ja yllättävää”. Näissä tilanteissa baarimestarin luova sielu iskee kipinää. ”Vuoropäällikkömme Jani Mikkonen puolestaan maahantuo viinejä, joten baarin kautta on myös pääsy hyvällä maulla valittuun, erikoisempaan viinivalikoimaan”, huikkaa Aleksi samalla kun tiskin takaa välkähtelee jää ja kirkkaana hehkuva lasi.

marriott tampere drinkkejä

Sakari toivottaa kaikki makuelämyksistä, laatuviinistä ja villeistä drinkeistä pitävät kaupunkilaiset nauttimaan toistensa seurasta ja keittiön tarjoomasta. Päivittäisen aamiaisen lisäksi illallista tarjotaan nyt poikkeusaikojen ajan tiistaista lauantaihin kello 16-22. Erityisesti näin joulun alla pukin konttiin on mahdollista ostaa baarin viinitastingejä tai cocktail -koulutusiltamaa! Tutustu ruokalistaan ja joululahjaideoihin: Kitchen & Bar at Courtyard (kitchenandbar.fi)

sakari savolainen

Ammattikeittiöpuolen työnjohtaja Pirkkapekka Salomaa:

”Alkusysäyksen jälkeen koko talon toiminta ja rekryt käynnistettiin ihailtavan nopeasti. Keittiöasennukseen liittyen ehkäpä suurinta huolta aiheutti se, päästäänkö avajaisia viettämään sovitulla aikataululla, sillä meille varattu aikaikkuna oli supistunut alkuperäisestä noin kolmasosaan. Työmaalla on aina monta pelaajaa samaan aikaan kentällä, mutta me pidämme huolen siitä, että sovituista asioista pidetään aina kiinni. Joskus se tarkoittaa sitä, että puskemme myös työmaan muita toimijoita eteenpäin ja venytämme omaa päiväämme. Koko MV-historiani aikana, emme ole myöhästyneet yhdestäkään aikataulusta, jonka olemme asiakkaallemme luvanneet. Nämä ovat meille kunnia-asioita.”