Maalämpö – Energiatehokas ja taloudellinen ratkaisu myös kerrostaloon

MV-Jäähdytys on toteuttanut merkittävän määrän energiaremontteja, kuten maalämpöprojekteja. Yksi esimerkki on Akaassa sijaitseva 22 huoneiston kattava, 70-luvun alkupuolella rakennettu kerrostalo, jonka lämmitysjärjestelmä koki kokonaisvaltaisen uudistuksen.

Kohteeseen valitut ratkaisut – Hybridilämmitysjärjestelmä

-Kyseessä on vanha kaukolämmön vaihto LTO/maalämpö-hybridilämmitysjärjestelmään. Kohteeseen tulee maalämpöpumppu, kaksi käyttövesivaraajaa ja yksi lämmityksen puskurivaraaja. Poistoilman lämmöntalteenottolaite on asennettu vesikatolle, kertoo David Zlatorunski MV-Jäähdytykseltä.

Uudessa järjestelmässä osa lämpöenergiasta otetaan maalämpökaivoista ja osa keruupiiriin kytketystä poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmästä. Tätä kutsutaan hybridilämmitysjärjestelmäksi.

Kohteen 22 huoneiston energiankulutuksen hallinta on nyt huomattavasti tehokkaampaa uuden järjestelmän myötä. Tämä projektikokonaisuus on erinomainen esimerkki siitä, miten vanhemmat kerrostalot voivat siirtyä uusiutuviin energialähteisiin, parantaen samalla energiatehokkuutta ja vähentäen ympäristövaikutuksiaan, samalla alentaen lämmitysjärjestelmiensä käyttökustannuksia.

Maalämmön hyödyt – Viisi syytä investoida maalämpöön:

Maalämpö tarjoaa monia konkreettisia etuja verrattuna perinteisiin lämmitysmenetelmiin, kuten kaukolämpöön:

  1. Energiatehokkuus: Maalämpöpumput hyödyntävät maaperän lämpöenergiaa, joka on uusiutuva ja lähes loputon energialähde. Tämä energia muunnetaan lämmöksi hyötysuhteella, joka voi olla jopa neljä kertaa korkeampi kuin suoraan sähköllä lämmittäminen.
  2. Alhaiset käyttökustannukset: Vaikka maalämpöjärjestelmän asentaminen vaatii alkupanostuksen, sen käyttökustannukset ovat merkittävästi alhaisemmat pitkällä aikavälillä kuin kaukolämmössä. Järjestelmä kuluttaa vähemmän ulkoista energiaa lämmön tuottamiseen ja on riippumattomampi energian hintavaihteluista.
  3. Vaikutus kotisi arvoon: Koteja, jotka lämpiävät maalämmöllä, arvostetaan asuntomarkkinoilla.
  4. Pienempi hiilijalanjälki: Maalämpö vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja pienentää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä, edistäen näin myös ympäristön hyvinvointia.
  5. Luotettavuus ja pitkäikäisyys: Maalämpöjärjestelmät ovat tunnettuja pitkästä käyttöiästään ja niiden huoltotarve on pienempi verrattuna moniin muihin lämmitysjärjestelmiin.

Haasteet ja niiden ratkaiseminen

Akaan kohteen kaltaisissa projekteissa haasteena saattaa olla vanhoille rakennuksille tyypilliset rajoitteet tiloissa.

-Usein nämä kohteet missä tällaisia projekteja tehdään ovat vanhoja kiinteistöjä, joissa on pienet pannuhuoneet ja kapeat käytävät. Noin 600 kiloisen maalämpökoneen sisään saattamisen kanssa saa siis välillä vähän taiteilla, Zlatorunski kuvaa.

MV-Jäähdytys on onnistunut kuitenkin voittamaan nämä esteet huolellisella suunnitelulla, ja innovatiivisilla ratkaisuilla, kuten tarvittaessa seinien osittaisella purkamisella, jotta laitteistot mahtuvat paikoilleen asianmukaisesti.

Suomen leveyspiireillä on myös huomioitava ajoittain karutkin sään aiheuttamat työolosuhteet. Talven tuomat haasteet vaativat erityistä huomiota ja toimenpiteitä, jotta projektit saadaan vietyä onnistuneesti ja turvallisesti päätökseen, aikataulussa pysyen.

-Talvella, kun töitä tehdään ulkona, ja kun on kovat pakkaset ja paljon lunta, niin siinä on tietysti oma haasteensa. Putket vedetään katolla, joten talvisaikaan vaatii jonkun verran lisätyötä, että putket saadaan varmasti menemään hyvin. Täytyy olla vähän sisua niiden lumitöidenkin kanssa siellä katolla, kun lunta saattaa tulla päivittäin, Zlatorunski summaa.

Davidin kommentit heijastavat, kuinka tärkeää on olla valmistautunut ja sopeutumiskykyinen, kun työskennellään haastavissa sääolosuhteissa. Työntekijöiden on kyettävä hallitsemaan fyysiset vaatimukset ja samalla varmistettava, että tekniset asennukset suoritetaan huolellisesti ja turvallisesti.

David Zlatorunski MV-Jäähdytys

Onnistunut kokonaisuus

Kaiken kaikkiaan Zlatorunski kuvaa Akaan maalämpöprojektia onnistuneeksi kokonaisuudeksi.

-Olemme pysyneet hyvin aikataulussa ja kaikki on sujunut niin kuin pitääkin. Meillä on ollut täällä MV-Jäähdytyksen Tampereen yksikön työntekijöiden lisäksi vahvistusta myös meidän Lahden toimipisteeltä tekemässä LTO-linjaa. Projekti on oman väen voimin edennyt aikataulun mukaan, eikä takaiskuja ole tullut.

Akaan maalämpöprojekti osoittaa, että vanhatkin rakennukset voivat tehokkaasti siirtyä käyttämään uusiutuvia energialähteitä. MV-Jäähdytyksen kokenut tiimi on toteuttanut projektin alusta loppuun osoittaen, että maalämpö ei ole vain ekologinen, vaan myös taloudellinen ratkaisu nykypäivän ja tulevaisuuden kiinteistöille. Tämä projekti on vain yksi esimerkki MV-Jäähdytyksen useista onnistuneista toteutuksista alueella, ja se heijastaa MV:n sitoutumista ja tahtoa tarjota kestäviä ratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin nyt ja jatkossa.

Maalämpöpumpun asennus

Maalämpö on huoleton lämmitysmuoto, jota voit hyödyntää tehokkaasti ympäri vuoden. Talvisin saat hyödynnettyä oman tonttisi maaperään varastoitunutta lämpöä ympäristöystävällisesti ja lämmityskustannuksissa säästäen.

Maalämpö kerrostaloon