Legendaaristen kylmämiesten museo

Kylmäalan Hall Of Fame

Antero Aittomäki on Suomen ensimmäinen kylmätekniikan professori, kirjailija sekä kylmätekniikan museon perustajajäsen. Ylöjärvellä sijaitsevan jäähdytystekniikan museon perustajakaartiin Aittomäki päätyi suoraa polkua virkansa, kylmätekniikan professuurin kautta. Museon perustajiin luetaan Anteron lisäksi mm. Paavo V. Suominen sekä MV-Jäähdytyksen perustaja Martti Virkki.

Vasemmalta oikealle: Antero Aittomäki, Paavo V. Suominen ja Martti Virkki

Tämä Suomessa täysin ainutkertainen museo laitettiin alulle vuonna 1986, tasan 35 vuotta sitten, kun vihkiäisiä vietettiin Härkälevon navetan vintillä. Ulkona oli pakkasta -20 astetta. ”Ne oli alan miehillekin vilpoiset juhlat”, Antero muistaa.

Museon tärkein moottori oli aikanaan Paavo V. Suominen. ”Hän aloitti historiallisesti merkittävien esineiden keräämisen jo 1940-luvulla”, Antero taustoittaa. Museossa on tänä päivänä yli 300 jäähdytystekniikan esinettä. Museo osoittaa, miten kylmää on tarvittu aivan aikojen alusta lähtien. Jokainen esine kertoo omaa tarinaansa siitä, kuinka kylmän tuottaminen ja jäähdytyksen ylläpito on kehittynyt pikkuhiljaa siihen, missä tänä päivänä ollaan.

MV-Jäähdytyksen perustaja Martti Virkki huomauttaa, että jääkaappien muotokieli on hakenut inspiraationsa omasta historiastaan. Pyöreistä kulmista on päädytty takaisin pyöristettyyn tyylisuuntaan.

Museon kävijöistä suureen yleisöön vetoaa useimmiten kotitalouden ja myymälöiden kalusteiden kehityskaari. Alan ihmiset puolestaan arvostavat monimuotoisia koneistoja ja koneikkoja, joita museo on saanut lahjoituksina suomalaisilta yrityksiltä.

Anteron oma suosikkiesine on maailman ensimmäinen suljettu, eli hermeettinen pallojäähdytyskoneisto. Koneisto oli käytössä Helsingin Hotelli Tornissa 1905-1952.

Virtaako kylmäaine sinunkin suonissasi?

Suomen kylmätekniikan museo etsii säätiön hallitukseen uusia ja kokeneita alan tekijöitä, joita kiinnostaa museon toiminta ja sen kehittäminen. Antero Aittomäki on toiminut museon hallituksen puheenjohtajana jo yli 10 vuotta. Kylmäveriset hakemukset voikin osoittaa museon hallitukselle osoitteeseen info@kylmamuseo.fi.

Kuvassa erityisen suuri mäntäkompressori, josta museon hallitus kertoo opastetuilla kierroksilla mielellään lisää!

Museon yhteystiedot

www.kylmamuseo.fi
Härkilevontie 77, 33480 Ylöjärvi