Uusi ilmalämpöpumppu vanhan tilalle? – yleisimmät kysymykset ilmalämpöpumpun vaihdosta

Alex Leino ilmalämpöpumput Lahti

Mitä tulee huomioida halutessa uuden ilmalämpöpumpun vanhan tilalle? Alex Leino Lahden toimipisteen ilmalämpöpumppumyynnistä vastaa yleisimpiin kysymyksiin ilmalämpöpumpun vaihdosta.

Milloin ilmalämpöpumppu täytyy vaihtaa?

-Noin 10-15 ikävuoden kohdalla. Ilmalämpöpumpun vaihto on ajankohtainen silloin, kun pumppu alkaa lähestyä 10 ikävuotta, ja tulee vikoja, jotka tarvitsevat isompaa korjausta. Jos pumppu toimii täysin, vaihtoa ei kannata tehdä. Ehjää ilmalämpöpumppua ei tietenkään koskaan lähdetä turhaan uusimaan.

Mistä tietää, kannattaako ilmalämpöpumppu korjata vai vaihtaa?

-Nyrkkisääntö on, että laitteeseen tullessa isompia korjaustarpeita esimerkiksi kalliiden osien vaihtoa, kannattaa laitteiston uusimista alkaa harkitsemaan herkemmin. Korjauskustannukset voivat olla noin kolmasosa tai jopa puolet uuden ilmalämpöpumpun asennuksesta. Vaikka uuden ilmalämpöpumpun vaihtaminen tulisi hieman kalliimmaksi, uusi kone kestää jälleen 10-15 vuotta. Lisäksi tekniikka on mennyt eteenpäin ja uudet koneet ovat hiljaisempia, energiatehokkaampia ja ulkonäöllisesti sekä teknisesti valinnan varaa on enemmän.

Mitä ilmalämpöpumpun vaihtamisessa tulee huomioida?

-Viimeaikana jotkut mallit ovat kasvaneet hieman, joten on hyvä varmistaa esimerkiksi, mahtuuko haluttu ilmalämpöpumppu vanhaan paikkaan. Jos tila mietityttää, ei hätää! Varmistamme aina ilmaisen kartoituksen yhteydessä, että haluttu malli mahtuu vanhan paikalle. Kartoituksen aikana katsomme myös muut huomioitavat asiat uuden ilmalämpöpumpun asennusta ajatellen ja autamme myös sopivan mallin valitsemisessa.

Täytyykö vaihtaa sekä ulkoyksikkö että sisäyksikkö?

-Kyllä pääosin molemmat yksiköt täytyy vaihtaa, ellei kyseinen malli ole vielä tuotannossa.

Pystyykö vanhaa asennusta hyödyntämään uuteen asennukseen?

-Uuden ilmalämpöpumpun asennuksessa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon vanhaa, jos ne helpottavat asennusta. Yleisimmin voidaan käyttää vanhasta asennuksesta esimerkiksi telinettä, läpivientiä, kotelointeja ja sähkönsyöttöä.

Miten ilmalämpöpumpun saa kestämään kaikkein parhaiten?

-Säännöllisellä huollolla pystytään pidentämään laitteiston elinikää. Ilmalämpöpumppu tulisi huollattaa keskimäärin 1-3 vuoden välein. Pienempiä huoltotoimia on hyvä tehdä myös itse. Esimerkiksi sisäyksikön ilmansuodattimien puhdistus muutaman viikon välein kannattaa.

Lue lisää ilmalämpöpumpun huollosta >

Millaisen ilmalämpöpumpun voi vaihtaa vanhan tilanne?

-Jos tilan kokoa ei tarvitse erikseen huomioida, voi vanhan tilalle vaihtaa millaisen ilmalämpöpumpun tahansa.

Millainen on hyvä ilmalämpöpumppu?

-Energiatehokas, hiljainen, ulkoisesti siisti ja asukkaille mielekäs. Tänä päivänä ilmalämpöpumpulta toivotaan mieluusti myös erilaisia toimintoja, kuten esimerkiksi takkatoiminto, wifi-ohjaus ja laadukas ilmanpuhdistus. Nämä löytyvätkin useista nykyajan merkeistä ja malleista jo valmiina.


Ota yhteyttä

020 786 1900 | Tarjouspyyntölomake