Kylmäaine – Olennainen tehtävä lämmön siirrossa

Kylmäaine – Olennainen tehtävä lämmönsiirrossa

Tilaa huolto Pyydä tarjous


Kylmäaine on kemiallinen yhdiste, jota käytetään jäähdytys- ja ilmastointijärjestelmissä lämmön siirtämiseen. Sen tehtävänä on kerää lämpöä yhdestä paikasta ja siirtää se toiseen, jolloin syntyy jäähdytysvaikutus. Kylmäaineet kiertävät suljetussa järjestelmässä, jossa ne kaasuuntuvat ja nesteytyvät toistuvasti, mikä mahdollistaa lämmönsiirron. Yleisiä käyttökohteita ovat mm. jääkaapit, pakastimet, ilmastointilaitteet ja lämpöpumput.

Teollisuudessa kylmäainetta käytetään laajasti erilaisiin jäähdytys- ja ilmastointisovelluksiin. Esimerkiksi teollisissa kylmävarastoissa kylmäaineita käytetään pitämään elintarvikkeet, lääkkeet ja muut lämpöherkät tuotteet oikeassa lämpötilassa varastoinnin ja jakelun aikana. Elintarviketeollisuudessa niitä hyödynnetään pakastetuotteiden tuotantolinjoilla ja maitotuotteiden käsittelyssä, kun taas kemia- ja lääketeollisuudessa niitä käytetään prosessijäähdytyksessä, jossa tarkka lämpötilansäätö on kriittistä.

Lisäksi kylmäaineita tarvitaan suurten rakennusten, kuten teollisuushallien ja toimistorakennusten, keskitettyihin ilmastointijärjestelmiin, sekä erilaisten teollisten koneiden, kuten kompressorien ja generaattoreiden, jäähdytykseen. Kylmäaineita käytetään myös jääkaukaloiden jäähdytyksessä ja muissa teollisissa jäähdytyssovelluksissa. Teollisuudessa kylmäaineiden valinnassa huomioidaan paitsi niiden tehokkuus, myös ympäristövaikutukset, kuten kasvihuonepäästöt ja otsonikerroksen suojelu.

Kylmäaineet toimivat seuraavasti:

Kylmäaineiden tehokas lämmönsiirtokyky ja koko nykyinen jäähdytys-lämpöpumpputekniikka perustuu kylmäaineiden olomuotojen muutokseen. Nestemäinen kylmäaine höyrystyy jäähdytettävässä kohteessa sitoen sieltä itseensä lämpöä. Vastaavasti kylmäainehöyry nesteytyy (lauhtuu) lämpenevässä kohteessa luovuttaen lämpöä ympäristöön.

Oikean aineen valinta perustuu niiden suorituskykyyn, turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin. Nykyään on kehitteillä ja käytössä myös uusia kylmäaineita, jotka pyrkivät minimoimaan ympäristövaikutuksia, kuten alhaisen GWP-arvon (global warming potential) omaavat yhdisteet.

Kylmätila, jossa tarvitaan myös kylmäainetta

Tarvitsetko kylmäkonehuoltoa?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, ja saat lisätietoa!

Lisätietoa muutamista yleisistä kylmäaineista


R12


R12 käytettiin aiemmin laajasti jääkaapeissa, pakastimissa, autojen ilmastointilaitteissa ja teollisuuden jäähdytysjärjestelmissä. Nykyään sen käyttö on kuitenkin kielletty tai rajoitettu, koska se tuhoaa otsonikerrosta ja on voimakas kasvihuonekaasu.

R290


R290 käytetään yleisesti kodinkoneiden, kuten jääkaappien ja pakastimien, sekä ilmastointilaitteiden ja lämpöpumppujen kylmäaineena. R290 on ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska sillä on alhainen kasvihuonevaikutus (GWP-arvo), mutta sen palavuus rajoittaa sen käyttöä tietyissä sovelluksissa.

R600A


R600A, eli isobutaani, on luonnollinen kylmäaine, jota käytetään usein kotitalouksien jääkaapeissa ja pakastimissa sekä pienemmissä kaupallisissa jäähdytyslaitteissa. Se on ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska sillä on hyvin alhainen ilmastonlämmityspotentiaali (GWP) eikä se vahingoita otsonikerrosta. R600A:n hyviä puolia ovat sen korkea energiatehokkuus ja alhaiset käyttöpainet. Huomioitavaa kuitenkin on, että R600A on helposti syttyvää, joten sen käsittely vaatii erityistä varovaisuutta.


R32


R32 käytetään ensisijaisesti ilmastointilaitteissa ja lämpöpumpuissa. Se on suosittu vaihtoehto, koska sillä on alhainen kasvihuonevaikutus (GWP-arvo) verrattuna moniin muihin kylmäaineisiin, kuten R410A. R32 on myös tehokas, mutta sen palavuus asettaa rajoituksia sen käytölle ja vaatii erityistä huolellisuutta asennuksessa ja huollossa.


R404A


R404A käytetään yleisesti kaupallisissa ja teollisissa jäähdytyssovelluksissa, kuten suurissa pakaste- ja kylmävarastoissa, jäähdytyskalusteissa sekä kuljetusajoneuvojen jäähdytysjärjestelmissä. Se on ollut laajalti käytössä korkean jäähdytystehonsa vuoksi, mutta sen korkea kasvihuonevaikutus (GWP-arvo) on johtanut sen käytön vähentämiseen ja korvaamiseen ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla.


R407C


R407C käytetään pääasiassa ilmastointilaitteissa, lämpöpumpuissa ja kaupallisissa jäähdytysjärjestelmissä. Se on suosittu vaihtoehto R22:lle, koska se ei vahingoita otsonikerrosta, vaikka sillä on kohtalainen kasvihuonevaikutus (GWP-arvo).


R410A


R410A käytetään laajalti ilmastointilaitteissa ja lämpöpumpuissa. Se on suosittu korvaaja vanhemmille kylmäaineille, kuten R22, koska sillä on parempi energiatehokkuus ja alhaisempi ympäristövaikutus (se ei tuhoa otsonikerrosta). R410A mahdollistaa korkeammat paineet, mikä parantaa järjestelmien jäähdytys- ja lämmitystehoa.


R134A

R134a on fluorihiilivetykylmäaine (HFC), jota on perinteisesti käytetty laajasti autojen ilmastointilaitteissa, jääkaapeissa, pakastimissa ja kaupallisissa jäähdytysjärjestelmissä. Se on ollut suosittu vaihtoehto korvaamaan otsonikerrosta heikentäviä kylmäaineita, kuten CFC-yhdisteitä (esim. R12). Vaikka R134a ei tuhoa otsonikerrosta, sen haittapuolena on korkea ilmastonlämmityspotentiaali (GWP), mikä tekee siitä ympäristön kannalta vähemmän suotuisan.

Suomen suurin huoltoyhtiö

Ota yhteyttä!

Haluatko avointa tiedonkulkua ja luotettava palvelua?
Täytä lomake ja olemme sinuun pian yhteydessä.